stockholmsvy

Årets Nordenfond - har gett 1000% i avkastning på 15 år

Nordea Småbolagsfond Norden har utsetts till årets Nordenfond av fondmarknaden.se. Fonden kan även stoltsera med att den gett sina fondandelsägare över 1000% i avkastning under de senaste 15 åren*. Läs mer om vad som ligger bakom framgångsresan.

Skandinavien
mats bjorn
Björn Henriksson till vänster och Mats Andersson till höger
Image text

Fondmarknaden.se har utsett Nordea Småbolagsfond Norden till Årets Nordenfond 2017 med motiveringen

En fond som under flera år funnits högt på listan över urval som bästa Nordenfond tar i år steget fullt ut med bred marginal. Fonden placerar i små- och medelstora företag som väljs med stor omsorg där mötet med företagen är av stor vikt i analysarbetet. Årets avkastning överstiger vid bedömningen sin kategorijämförelse med hela 8 procentenheter till normalrisk för sin kategori.

Fonden förvaltas av Mats Andersson och Björn Henriksson som bägge har lång erfarenhet av förvaltning av småbolag och deras fokus är att investera i kvalitetsbolag. De bägge förvaltar även Nordeas svenska småbolagsfond Nordea Småbolagsfond Sverige. För att ett bolag ska få ta plats i någon av fonderna som de bägge förvaltar behöver det uppfylla följande kriterier;

  • en förståelig affärsmodell
  • en ägare som känner ansvar för bolaget
  • en pålitlig ledning
  • en rimlig värdering

Småbolagsfonderna placerar i bolag som har ett genomsnittligt marknadsvärde på ungefär 10 miljarder kronor. Mats och Björns dagliga arbete handlar mycket om att vara ute och träffa bolag. Under ett år besöker de ungefär 200 bolag eller fabriker.

- Det är viktigt att verkligen lära känna företaget och dess ledning. När vi träffar bolag är det framförallt VD och CFO som vi träffar. Vi vill se att personerna vi träffar har en passion för den verksamhet de bedriver, det ska lysa i ögonen när de pratar om vad de gör. Det är avgörande för oss, säger Mats och Björn.

Fonderna placerar huvudsakligen i mellan 30-50 bolag och placeringshorisonten är minst fem år.

- Som småbolagsförvaltare behöver man tänka lite annorlunda eftersom likviditeten i bolagens aktier inte är lika bra som den är för större bolag, (det är inte lika lätt att köpa och sälja aktier i bolagen). Därför har vi en längre placeringshorisont när vi väl investerar i ett bolag och då är det viktigt att vi gör vår läxa rätt från början innan vi väljer att investera, säger Björn.

Mats och Björn ger flera exempel på bolag som de haft i portföljen som varit gynnsamma. Ett exempel är Fenix Outdoor som utrustning och kläder för ett aktivt friluftsliv.

- Vi gick in i bolaget 2003 när kursen stod på 24 kronor per aktie. Nu flera år senare står kursen i över 1000 kronor per aktie, säger Mats.

Sectra och Fjällräven är andra exempel på bolag som Mats och Björn haft i portföljen länge och som bidragit starkt till fondens utveckling.

Företag som kan skapa skalbarhet är de Mats och Björn söker. Det vill säga att de kan öka sin produktion när efterfrågan ökar, samtidigt som de då inte ökar sina kostnader för att producera mer. För att lyckas gäller det också att undvika dåliga innehav, eller bolag där aktiekurserna faller dramatiskt.

- Än så länge har vi varit duktiga på att hitta kvalitetsbolag med hjälp av våra krav på kvalitet och det är såklart extra roligt när vårt arbete uppmärksammas, avslutar Mats.

 

Se intervjun med Mats Andersson efter prisutdelningen på fondmarknaden.se
Video text
Lyssna på intervjun med Mats och Björn i podden Nordea Pulse

 

 

 

 

Nordea Småbolagsfond Norden och Småbolagsfond Sverige förvaltas av Nordea Funds Ab.

* Källa: morningstar.se

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt