Andra på scen
Maria Rengefors
Av: Maria Rengefors

Börshajen Academy – vilket folkbildningsinitiativ!

För några veckor sedan samlades över 7 500 personer på Hovet i Globenområdet i Stockholm för att lära sig mer om aktier, fonder och sparande i allmänhet på Börshajen Academy. Här fanns en genuin vilja att lära sig mer, en nyfikenhet på vad ett långsiktigt sparande kan betyda och en förståelse för att det är viktigt. Läs reflektionerna från eventet av Nordeas fondchef Maria Rengefors.

Trots att det var den första riktiga sommardagen på året den 5 maj valde så många att tillbringa dagen inomhus för att ta del av insikter, åsikter och kunskap från många olika branschprofiler för att lära sig mer om sparande och placeringar. Ja, man inser att det finns risker med investeringar, vilket upprepades gång på gång från de som stod på scen. Men samtidigt en insikt om att för att få en bättre avkastning så måste man ta en viss risk. Jag blev faktiskt djupt tagen. Inte minst för att jag såg en stor glädje, blandad med en viss förvåning, över att vi som var där och representerade olika banker, fondbolag och andra finansföretag faktiskt inte var så svåra att prata med, och att det här med sparande ändå är ganska lätt, men ska tas på allvar. Det är fantastiskt att Andra Farhad, som startade Börshajen Academy, med ett rätt okonventionellt grepp kunde väcka ett så stort intresse och att vi som bank kunde vara med och bidra genom att ge en första inblick i något som kan bli en sund ekonomisk resa för de som tidigare inte funderat så mycket över varken aktier, fonder eller sparande. Sen kan man konstatera att musik, dans och häftiga scenshower också piggade upp oss och bidrog till den glada stämningen även om dagen var lång. Jag var också förstås extra stolt över den koncentrerade tystnad som rådde i lokalen när Sajsa Beslik, som är bankens chef för hållbara finanser, pratade om hur sparande och hållbarhet allt mer hänger ihop.

Det finns redan en hel del event som riktar sig till aktie- och fondintresserade. Så vad var skillnaden? Jo, att till Börshajen Academy kom sannolikt väldigt många ”nybörjare”, som hungrar efter kunskap och sannolikt inte har så stor erfarenhet av att varken prata med oss på banken, eller hur man ska tänka kring sitt sparande. Det får vi ta lärdom av, samtidigt som det känns bra att veta att vi redan gör massor för att nå ut på nya sätt, genom online-möten, robotrådgivning och annat.


Har sett en del kommentarer i sociala medier om att ”jo, så länge det går uppåt på marknaderna vill alla vara med, men vänta bara.” Det retar mig lite. Jag tror inte att det primärt handlade om det, istället kom ett tillfälle att lära sig mer för de som inte redan är väldigt insatta, eller aktiva och duktiga på aktier och fonder, och det lockade. Dessa nybörjare kände sig hemma helt enkelt. 


Svenskarna är sedan länge världens mest fondsparande folk. Den traditionen verkar alltså kunna fortsätta. Och det är bra, för de som började spara i allemansfonder för 25-30 år sedan är sannolikt väldigt glada över det beslut som deras yngre jag tog. Att ha ett mer riskfyllt sparande lönar sig över tid.


Vill du lära dig mer om sparande – prata med oss genom att ringa 0771- 22 44 88. Du kan även boka ett rådgivningsmöte online genom att logga in i din nätbank.