Av:
Nordea Fonder

Fem bra saker att veta när du sparar i fonder

Visste du att vi svenskar är världens mest fondsparande folk? Vi är många som gillar att fondspara men det finns vissa saker som inte alla känner till, visste du detta?   

Fem

Hur din fond utvecklats visas alltid efter det att avgifterna är avdragna

När du vill se hur din fond har utvecklats i nätbanken, ditt årsbesked eller i fondinformationstjänsten, så är fondens avgift alltid redan avdragen.

Du ser alltså alltid den avkastning du fått på ditt fondsparande efter avgift.

En fond får aldrig avvika från sin placeringsinriktning

En förvaltare har särskilda regler att följa som är uppsatta för varje enskild fond, så kallade fondbestämmelser. Fondbestämmelserna förklarar hur fonden ska placera och de måste godkännas både av fondbolagets styrelse och av Finansinspektionen – inga avsteg får göras från dessa.

Du kan läsa fondernas fondbestämmelser i de olika informationsplattformar om fonder som finns, exempelvis i vår fondinformationstjänst, se länk längre ned på sidan! 

Minst 16 innehav

Att minimera risker i fonden är en stor del av en fondförvaltares jobb. En aktiefond måste därför placera i minst 16 olika innehav.

Det är för att ge dig som fondsparare en god riskspridning och minska risken för att förvaltaren ska ”lägga alla ägg i samma korg”, eftersom det skulle ge en för hög risk i fonden. Detta krav gäller för alla fonder som är så kallade UCITS-fonder, vilket de allra flesta fonder är.

Din fonds förvaltare berättar

Är du nyfiken på att veta hur förvaltaren för just din fond har placerat och varför han eller hon har placerat på ett visst sätt? Då ska du läsa fondernas hel- och halvårsrapporter!

I rapporterna kan du ta del av allt som hänt i fonden, ta del av viktiga nyckeltal och se vilka innehav som fonden hade vid hel- eller halvårsskiftet.För de flesta av våra fonder publicerar vi också förvaltarens egen kommentar kring sin förvaltning.

Du hittar rapporterna i anslutning till ditt köp i nätbanken och i vår fondinformationstjänst. I fondinformationstjänsten publicerar vi också förvaltarkommentaren, du hittar länk längre ned på den här sidan!

Dina pengar är alltid skyddade om fondbolaget skulle gå i konkurs

En fond kan inte gå i konkurs.

Det beror på att det alltid är en skild ekonomi mellan fonden och fondbolaget. Det innebär att om ett fondbolag skulle gå i konkurs (något som är mycket ovanligt), så påverkas inte fondens värde. Skulle ett fondbolag gå i konkurs, tas fonderna över av en annan fondförvaltare, alternativt så betalas kapitalet i fonden ut till fondens fondandelsägare.

Nyfiken och vill veta mer om dina fonder?

I vår fondinformationstjänst hittar du fondbestämmelser, avkastning, hel- och halvårsrapporter med förvaltarkommentarer och mycket mer!

Till fondinformationstjänsten!

Inte kommit igång med ditt fondsparande än?

Det är lätt att spara i fonder och du behöver bara 100 kronor för att komma igång.

Läs mer om fonder