kvinna framför dator
Av:
Catrine Mark

Fem tips – så blir du bättre på att spara

Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson ger dig fem enkla tips på hur du kan bli bättre på att spara.

Sparande
Ingela Gabrielsson
Ingela Gabrielsson

Många av oss har planer för både skidsemestrar, sommarsemestrar och långa weekends till roliga resmål. Vi vill också gärna ha en god ålderdom och försäkra oss om att vi har pengar på kontot den dag det sker något oförutsett. Sen vill vi såklart gärna också se våra besparingar växa till exempel genom att investera pengar som vi inte behöver här och nu.

Men även om det kan tyckas hanterbart i tanken, är det fortfarande inte alltid lätt att hålla överenskommelser du har gjort med dig själv. Antingen får man inte ett öre sparat eller så får man en god start, men kommer av sig och inser efter ett tag att man spenderat pengarna på något annat, som inte ingick i planen.

Nordeas privatekonom ger här fem tips på hur du kan bli bättre på att spara.

 1. Lär dig mer om din egen ekonomi
  Utgångspunkten för att komma igång med sitt sparande kan vara så enkel som att hålla bättre ordning på sina egna utgifter. Så det första du bör göra är att se över dina dagliga utgifter och se vad du skulle kunna skära ner på.  Med andra ord – lär dig mer. Kontrollera dina kontoutdrag och fundera på hur du använder de pengar som sedan retar dig att du spenderat.
   
 2. Lev på det du behöver i vardagen
  Det belopp som du får inbetalt på ditt konto varje månad är nödvändigtvis inte ett mått på hur mycket pengar du ska använda. Om du vill spara, försök att vända på tanken och utgå från hur mycket du skulle vilja spara varje månad och lev sedan på resten av pengarna. Man kan likna det med att man gör sig lite mer fattig än vad man behöver och spar pengarna istället.
   
 3. Öronmärk dina pengar och sätt upp mål och visualisera
  Sätt upp mål för ditt sparande – hur mycket vill du spara och till vad? Öronmärk ditt sparande och visualisera vad du behöver dem till och hur du vill ha det när du lyckas. Studier visar att bara genom att du visualiserar eller skriver ner mål med ditt sparande kan det vara lättare att spara.
   
 4. Gör din ekonomi mer fyrkantig och lägg upp ett månadssparande
  En effektiv metod är också att göra sin ekonomi mer ”fyrkantig” – du sätter gränser för hur mycket du vill spendera på exempelvis, mat, resor, kläder eller andra konsumtionsvaror jämfört med vad du normalt gör. När du har tagit reda på hur ”lite” du vill leva för så kan du bestämma hur stor överföring du vill göra till ditt sparande varje månad.
   
 5. Tämja dina impulsköp och inför en betänketid på 48 timmar
  Ibland händer det att vi snabbt spenderar de sparade pengar vi har. Målet har kanske varit att spara 10 000 kronor före jul men halvvägs kanske man hittar något som man gärna vill köpa. Ett bra tips kan vara att ge sig själv lite mer betänketid. Ge dig exempelvis 48 timmar innan du får tillåtelse att köpa något som du sett. På det viset försäkrar du dig om att det är något du verkligen behöver, eller om köplusten avtar efter några dagar.

Du kan följa Ingela Gabrielsson på Twitter här @I_Gabrielsson 

 

 

Månadssspara är ett smart sätt att spara på

- Pengarna dras automatiskt utan att du tänker på det (lägg gärna in så att pengarna dras just efter att du fått lön, då märks det ännu mindre)

- Genom regelbundenheten växer sparandet troget och får extra mycket stöd genom ränta-på-ränta effekten. Enkelt innebär det att när du sparar och samtidigt får avkastning kommer på sikt både de pengar som du avsätter för ditt sparande tillsammans med de pengar du får i avkastning kunna ge dig ännu mer avkastning.

-  Det räcker med 100 kronor i månaden för att komma igång

Magasinet har sin egen app – hent den her!

MyInvest er udviklet af Nordea Invest og indeholder alt indhold fra Nordea Invest Magasinet samt mulighed for at følge dine favorit Nordea Invest fonde.

Download nu og bliv automatisk opdateret hver gang der kommer nyt