Loading

0:00/0:00

Så påverkas vi i Sverige av klimatförändringarna

Klimatförändringarna är här och kräver handling nu. I den här ögonöppnande minidokumentären är Sasja Beslik, chef för Group Sustainable Finance på Nordea, på hemmaplan i Sverige för att bevittna konsekvenserna av klimatförändringarna i Sverige idag.  

Klimat och Miljö
Skandinavien
Sverige

Den extremt varma sommar som vi haft som lett till många bränder och dåliga skördar för jordbrukare har varit en väckarklocka för många och gett en bättre förståelse för vad klimatförändringar kan innebära.

- Det är ett uppenbart missförstånd att konsekvenserna av klimatförändringarna skulle finnas i något framtidsscenario. För verkligenheten är att de har dramatisk påverkan på miljarder människor världen över, också i Sverige, säger Sasja Beslik.

Samernas mörka framtid

Att den globala uppvärmningen leder till allvarliga konsekvenser även för oss i Sverige har vi dock kunnat erfara sedan långt tidigare. En allvarlig konsekvens är exempelvis hotet mot samerna. I vintras träffade Sasja Beslik bland annat samen Tomas Marsja i Kiruna i Lappland. Tomas familj har arbetat med renskötsel i åtskilliga generationer. Men förutsättningarna för deras försörjning är hotade. Det varma klimatet har gjort det svårt för renarna att hitta mat i skogen. För att säkra deras överlevnad har Tomas Marsja valt att inhägna de vilda djuren.
 

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här!

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?