Forest fire
Av:
Hanna Nygren

Klimatet talar med STORA BOKSTÄVER

Vi är många som nu är tillbaka till jobb och vardag efter en sommar med onormalt varmt väder. Det soliga sommarvädret har blivit väl mottaget av många skandinaver, men värmen har haft allvarliga konsekvenser och har gett oss en föraning om vad klimatförändringarna kan leda till, även här i Skandinavien.

Ansvarsfulla investeringar
Hållbarhet
Klimat och Miljö
Sasja Beslik
Sasja Beslik
chef för hållbara finanser på Nordea

Sommarens extrema värme har lett till allvarliga konsekvenser som påverkat många människor. Jordbrukare har sett sina skördar försvinna och värdefulla skogstillgångar har brunnit upp är några av de  tragedier vi bevittnat under sommaren.

Det är en vanlig missuppfattning att klimatförändringen är något som ligger långt framför oss eller skulle vara något som hör till framtiden. Klimatförändringarna sker här och nu, även i Skandinavien.

Finansbranschen har här ett stort ansvar att påverka företag och branscher att agera mer hållbart genom det sättet vi investerar, finansierar och ger råd.

- För mig har vädret under sommaren varit skrämmande och jag hoppas att fler nu förstår allvaret i detta och att klimatförändringarna sker här och nu. Vi måste agera, säger Sasja Beslik, chef för Nordea Sustainable Finance.

Som den största banken i Norden kan vi göra skillnad. Vi kan underlätta så att kapital styrs mot en mer koldioxidsnål ekonomi. För att formalisera vår syn och hur vi på Nordea agerar för att minska klimatförändringarna publicerade vi förra året ett dokument med våra ståndpunkter.
 

Ylva Hannestad
Ylva Hannestad
biträdande chef för hållbara finanser på Nordea

Ylva Hannestad, biträdande chef för gruppen Nordea Sustainable Finance, har drivit detta initiativ och förklarar varför det finns ett behov av att sammanfatta och skriva ner ståndpunkterna.

- Klimatförändringarna innebär både risker och möjligheter för vår verksamhet. Syftet med att ta fram dessa ståndpunkter är att vi ville formalisera hur man hanterar detta ur ett riskhanteringsperspektiv. I vårt fondutbud har vi till exempel beslutat att vi inte kommer att investera i företag med betydande verksamhet inom utvinning av kol. Det här guidar oss vidare kring hur vi kan utveckla andra finansiella tjänster som till exempel gröna obligationer, gröna lån och andra produkter som kan hjälpa våra kunder att bidra till en mer koldioxidsnål ekonomi.

Tillsammans med kunder och samarbetspartners möjliggör Nordea övergången till en hållbar framtid.

Läs hela Nordeas dokument med ståndpunkter kring klimatförändringar (på engelska).

Läs mer om Nordeas hållbara fonder

Nordeas Stars-fonder
Alla företag som kan komma i fråga för våra Starsfonder genomgår en omfattande analys där tyngdpunkten ligger på miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och affärsetik (ESG). Våra Starsfonder försöker därmed aktivt placera i företag som agerar ansvarsfullt istället för att exkludera företag som inte gör det.

Nordea Klimatfond
Mellan 2010 och 2035 förväntas världens kolförbrukning minska med 30 procent. Alternativa energikällor kommer över tid att ersätta fossila bränslen som exempelvis kol. Det öppnar upp för nya investeringsmöjligheter i företag som utmärker sig genom att de tillverkar produkter som bättre utnyttjar världens resurser. Det är just dessa företag som Nordea Klimatfond företag placerar i. Det kan vara företag som arbetar med utsläppskontroll, förnyelsebar energi och vatten- och avfallshantering.

 

Nordea 1-Global Climate and Environment Fund BP SEK (Nordea Klimatfond) förvaltas av Nordea Investments Funds S.A.

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här!

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?