Loading

0:00/0:00

Av:
Cecilia Blomberg

Spara alternativt

I dagens låga räntemiljö söker många sparare sig till placeringar som kan fungera som alternativ till räntefonder. Därför har intresset för alternativa strategier ökat.

Visa mer om:

Trots att ekonomin tuffar på och många tecken visar på högkonjunktur kan det vara svårt i dagens läge att bygga en fondportfölj som genererar både stabilitet och avkastning. Den tryggare basen i spararnas fondportföljer har traditionellt sett utgjorts av räntefonder men i dagens extremt låga ränteläge, med en annalkande potentiell räntehöjning, finns ingen större avkastning att vänta här.

Med hjälp av alternativa investeringsstrategier strävar fondförvaltare efter att leverera så kallad okorrelerad avkastning. Det är avkastning som inte är kopplad till räntemarknadens eller aktiemarknadens utveckling. Hedgefonder är en sådan fondtyp som tillämpar alternativa investeringsstrategier. Att hedgefonder kan stabilisera en fondportfölj och stärka den tryggare delen av ditt sparande kan vara förvånande eftersom många likställer hedgefonder med högt risktagande, men som för många andra typer av investeringar så finns här ett brett utbud, till olika riksnivåer. Det gäller att hitta rätt.

Kristian Peeker ingår i den grupp som tar fram Nordeas aktuella rekommendationer inom sparandeområdet. Vi har fått ställa några frågor till honom för att ytterligare reda ut begreppen kring alternativa strategier.
 

Varför är alternativt intressant just nu?

– De är intressanta nu eftersom de har förutsättningar att tillföra en annan typ av exponering till ditt sparande än aktier och räntor, säger Kristian Peeker. Genom att inkludera dem i våra rekommenderade portföljerna så kan vi öka den förväntade avkastningen i relation till den risk man tar. Det vill säga att det kan ge bättre utsikter till att få kompensation för den risk man tar, fortsätter han. När räntorna är ultralåga och ibland negativa är det svårt att få bra riskspridning utan att göra för mycket avkall på avkastningsutsikterna. Alternativa strategier kan hjälpa till att förbättra utsikterna.

Vad bör man tänka på om man vill spara i hedgefonder?

– Man bör tänka på att jämföra dem med rätt måttstock. De ska inte tävla i avkastning med aktiemarknaden, säger Kristian. De hedgefonder vi gillar har låg risk och beter sig på ett annorlunda sätt än aktier och räntor. Man bör istället jämföra med lågrisktillgångar, som stats- eller företagsobligationer, och de är där för att stabilisera portföljen. De bästa hedgefonderna ligger sällan i topp i avkastningstabellerna, eftersom för att komma dit då måste man ta hyggligt stora risker, avslutar han.

Nordea Multi Asset Fund

Ett exempel på en alternativ placering är fonden Nordea Multi Asset Fund. Syftet med fonden är att skapa avkastning i olika marknadslägen. Förvaltningen bygger på sex stycken huvudstrategier som i sin tur utgörs av tjugo till trettio olika riskpremiestrategier. Huvudstrategierna Aktier, Räntebärande värdepapper, Valuta och Strategisk tillgångsallokering är till för att skapa förutsättningar att generera avkastning i olika marknadslägen och som därför ska leda till en mer balanserad och mindre volatil avkastning. Dessa strategier kompletteras dessutom av strategier som strävar efter att identifiera mönster och möjligheter i marknaden och utnyttja dessa för att generera överavkastning.

Fonden förvaltas av Nordeas prisbelönta förvaltningsteam, Multi Asset. De vann pris som bästa Multi-Asset team 2016 av Financial News.
 

Fonden förvaltas av Nordea Investment Funds S.A.