Trump förnekar klimatförändringar - resten av världen gör det inte

Trump förnekar klimatförändringar – tvärtemot övriga världen

Donald Trump har nu beslutat att USA ska dra sig ur Parisavtalet. Vilka konsekvenser får Trumps ställningstaganden för jordklotet och för framtida klimatinvesteringar?

Visa mer om:
Klimat och Miljö
USA
Jarl Krausing
Från den gröna tankesmedjan Concito.

Ologisk kamp för rostbältet

Enligt Jarl Krausing är en av orsakerna till att Trump kämpar för att ”göra Amerika stort igen” att han vill rädda det så kallade rostbältet, en rad delstater i östra USA som tidigare levde gott på kol, stål och bilindustrin men som under de senaste årtiondena drabbats av stor arbetslöshet och ekonomisk kollaps.

- Trumps klimatpolitik är ett sätt att vinna förtroende hos den arga, vita medelklassen som vill ha jobb och tillväxt. Men den är också en hägring. Det ironiska är att det bara finns 65 000 jobb i kolbranschen i rostbältet, medan över en miljon amerikaner arbetar inom vind, sol och gas, säger Jarl Krausing.

- Trumps politik är ologisk, rent ekonomisk. Han går också emot allt fler i USA där både delstater, företag och privatpersoner motsätter sig hans klimatpolitik.

I mars presenterade Gallup för första gången en mätning som visade att över 50 procent av amerikanerna är övertygade om att klimatförändringarna är verkliga och att de oroar dem. 

Donald Trump har nu meddelat att USA ska dra sig ur Parisavtalet. Några av Trumps vallöften var just att strypa miljardstödet till FN:s klimatprogram, stoppa Obamas klimatsatsningar och ta bort begränsningarna för utvinning av olja, kol och naturgas. 

- Trump har dessvärre visat att han menade allvar med den oerhört klimatkritiska retorik han förde i valkampanjen, och hans administration har vidtagit drastiska åtgärder för att montera ned det amerikanska ledarskapet på klimatområdet, säger Jarl Krausing från den gröna tankesmedjan Concito. 

Också i sina utnämningar har Trump skickat starkt klimatkritiska signaler. Hans energiminister, Rick Perry, anser att det inte finns några belägg för att människan skapat en global uppvärmning, och han har tidigare velat lägga ner energidepartementet. Och Scott Pruitt, som utsetts till chef för USA:s miljöskyddsmyndighet EPA, har täta kopplingar till oljebranschen och varit inblandad i flera tvister med just EPA. Myndigheten har fått en betydligt mindre budget och måste nu sluta med klimatforskning och annat klimatarbete.

Världen på frammarsch

Också bland delstaterna har Trump motvind. Flera delstater har aktivt gått emot Trumps klimatplaner, och har sagt att de tar på sig det gröna ledarskapet nu när den federala regeringen sviker.

Tidigare har 1 000 företag gått ihop och skrivit ett brev till Trump där de uppmanar honom att hålla fast vid Parisavtalet som förbinder alla världens länder att minska sina koldioxidutsläpp.

- Den globala, gröna omställningen är igång. Världen är på frammarsch och Trump kan inte stoppa den. Men han kan fördröja processen och göra det svårare att nå de långsiktiga, globala målen, säger Jarl Krausing.

Hans uppfattning delas av Thomas Sørensen, fondförvaltaren till Nordeas Klimatfond, en aktiefond som placerar i bolag som arbetar med att förbättra klimatet och miljön över hela världen.

- Den gröna omställningen är vettig rent ekonomiskt och en så stark megatrend att en enda man omöjligt kan stoppa utvecklingen, säger Thomas Sørensen.

Nordea Klimatfond förvaltas av Nordea Investment Funds S.A.

Thomas Sørensen
Förvaltar av Nordeas Klimatfond.

Boom inom resursoptimering

Kina är till exempel i full färd med att bygga världens största solkraftverk. Redan nu upptar solkraftverket 27 kvadratkilometer och det byggs ut hela tiden. Och till och med Saudiarabien har påbörjat sin omställning till hållbar energi. 

- Hållbar energi är ännu bara en liten del av den samlade placeringsbilden. Det mest attraktiva området är resursoptimering, som har blivit en avgörande faktor i den globala konkurrensen och därför händer det mycket ute bland företagen, säger Thomas Sørensen. Under hela 2016 steg värdet på Klimatfondens innehav stadigt och uppgången har fortsatt efter valet av Donald Trump.

 - Vi ser ett större intresse både från fondsparare och Institutionella kunder. Produkter och lösningar inom klimat och miljö efterfrågas på alla nivåer – av konsumenter, företag och stater. Och även om man tar bort klimataspekten så är det ändå en bra affär. Ekonomin är drivkraften och bidrar till att göra sektorn så stark, avslutar Thomas.

Läs mer om Nordeas Klimatfond som investerar i bolag inom hållbar teknisk innovation och effektivare resursanvändning.