flaggor
Av:
Annika Hagstedt

Den nordiska småbolagsfonden tar storslam - återigen Årets Nordenfond

Mats Andersson och Björn Henriksson förvaltar Nordea Småbolagsfond Norden. I år tar fonden hem priset som Årets Nordenfond på Morningstar Fund Awards inte bara i Sverige utan även i Norge. Fonden vann dessutom samma pris 2017 och tidigare i år utsågs fonden till Årets Nordenfond av Fondmarknaden.se. Det här är fondförvaltning utöver det vanliga.

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Se vinnarintervjun med Mats Andersson från prisutdelningen på Fondmarknaden.se tidigare i år

 

 

Småbolagsfonderna placerar i bolag som har ett genomsnittligt marknadsvärde på ungefär 10 miljarder kronor. Mats och Björns dagliga arbete handlar mycket om att vara ute och träffa bolag. Under ett år besöker de ungefär 200 bolag eller fabriker.

 - Det är viktigt att verkligen lära känna företaget och dess ledning. När vi träffar bolag är det framförallt VD och CFO som vi träffar. Vi vill se att personerna vi träffar har en passion för den verksamhet de bedriver, det ska lysa i ögonen när de pratar om vad de gör. Det är avgörande för oss, säger Mats och Björn.

Nordea Småbolagsfond Norden är tyvärr full för nyinsättningar då förvaltningskapitalet vuxit sig så stort att det inte längre skulle gå att förvalta fonden effektivt om större kapital flödade in i fonden. Däremot kan befintliga fondandelsägare spara i fonden och den är dessutom valbar inom Premiepensionssystemet.

 

 

Morningstar Fund Awards delas i år ut för andra gången i Sverige men priset har en lång historia i övriga Europa. De sex olika fondkategorier som ingår bedöms vara av särskilt intresse för svenska fondsparare och bedömningen baseras på de historiska prestationerna under de senaste fem kalenderåren, men med tonvikt på 2017. Pris delas även ut till bästa fondföretag.

 

 

Nordea Småbolagsfond Norden och Nordea Småbolagsfond Sverige förvaltas av Nordea Funds Ab.

 

 

 

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?