Elsparkcykel
Av:
Nina Azoulay og Thomas Jensen (foto)

Elsparkcykeln har erövrat storstäderna: ”Transportsektorn genomgår den största förändringen på 100 år”

Det myllrar av elsparkcyklar i världens storstäder. Användarna har snabbt tagit dem till sitt hjärta, och detta tvåhjuliga färdmedel spås ha potential att förändra stadstransporterna i grunden. Fondmagasinet har träffat några av användarna och talat med några av personerna bakom denna nya mikromobila trend.

Europa
Insikt
Klimat och Miljö

De rullar fram på gatorna världen över – i Stockholm, Berlin, Paris och Madrid såväl som i Sydney, Singapore, Santiago och San Francisco. Elsparkcyklarna har intagit världen och på relativt kort tid blivit ett lättillgängligt och grönt alternativ till korta bilresor i världens hårdtrafikerade storstäder.

Carla Ørskov är en av användarna som, via en app på sin mobil, har hyrt en elsparkcykel för en kort tur, som idag går förbi parkstråket Superkilen på Nørrebro i Köpenhamn.

– Detta är andra gången för mig. Jag hade inte med mig cykeln idag och så behövde jag iväg i ett ärende. Jag brukar cykla, och jag tycker fortfarande att cykeln är det bästa sättet att ta sig runt på. Men om jag inte har cykeln med mig är elsparkcykeln ett bra alternativ. Det är enkelt och jag kommer fram snabbt, förklarar Carla.

 

Carla Ørskov
Carla Ørskov är en av flera miljoner stadsbor som anammat idén med elsparkcyklar.

Mittemot oss står en elsparkcykel parkerad i solen. Men den blir inte stående många minuter innan en ung man är framme med sin mobil för att hyra den.

– Jag använder dem varje dag. Det är kul, och coolt att de finns över hela stan nu. Men man blir samtidigt lite förslappad, för nu tar jag alltid elsparkcykeln i stället för att gå fastän jag inte ska så långt, konstaterar han innan han drar iväg i vårsolen.

För varje månad ökar antalet städer runtom i världen som erbjuder uthyrning av elsparkcyklar på minutbasis via appar. Även antalet aktörer på marknaden ökar kraftigt, med allt fler uthyrare. Bara i Europa har det, enligt Forbes, dykt upp fem företag som hyr ut elsparkcyklar under 2018, och de har fått ihop nästan en miljard kronor i kapital.

Nystartade Lime, som grundades 2017, är en av de största elsparkcykelaktörerna internationellt, med närvaro i över 100 städer på fem kontinenter. En av de senaste filialerna finns i Köpenhamn, där Lime i april placerade ut 250 sparkcyklar på gatorna. Svenska Voi och tyska Tier är redan etablerade i den danska huvudstaden, och har liksom andra aktörer satt ut sparkcyklar i Stockholm, Oslo, Helsingfors och andra större städer i Skandinavien, där cyklandet redan är utbrett.
 
– Vi ser oss inte som konkurrenter till cyklarna utan som ännu ett alternativ, som gör det enklare att välja ett hållbart transportslag, säger Niklas Joensen, landschef för Lime i Danmark.
 

Tusentals sparkcyklar på gatan

  • Amerikanska Lime är aktivt i över 100 städer på fem kontinenter, och sammantaget har användarna runt om i världen nu kört mer än 16 miljoner turer med företagets elsparkcyklar.

  • Svenska Voi introducerade sina första eldrivna sparkcyklar för uthyrning i september 2018 och finns idag också i Finland, Danmark, Spanien, Portugal och Frankrike.

  • Berlin-baserade Tier har också placerat ut mängder av sparkcyklar i europeiska städer, i Dubai och på semesterön Mallorca.

  • Amerikanska Bird, som har sparkcyklar i mer än 100 städer, har sitt starkaste fäste i USA men har också satsat på Europa, i bland annat London, Lissabon, Madrid, Paris och Zürich.

– Köpenhamn är på många sätt redan en föregångare. Närmare hälften av stadens transporter är gröna – till stor del tack vare den starka cykelkulturen – men nya transportslag som de eldrivna sparkcyklarna vinner också mark. Vi vet från andra europeiska städer där Lime är etablerat, att de nya färdmedlen hjälper folk att välja ett miljövänligare alternativ till bilen, säger Niklas Joensen, och tillägger:

– Om vi blickar framåt, så är jag säker på att mikromobilitet kommer att spela en ännu större roll för hur vi rör oss i städerna.

Elsparkcykel
Världen över används elsparkcyklar idag för kortare turer, och på sikt förväntas de kunna bidra till att tusentals korta bilturer i städerna försvinner. PR-foto

 

Växer till en miljardmarknad

Marknaden för mikromobilitet har vuxit enormt de senaste åren. Enligt en McKinsey-analys från januari 2019 har fenomenet potential att revolutionera transportstrukturen. Ökad inflyttning till städerna, ökad trängsel på vägarna och ökande föroreningar från bilköer, bidrar till att invånarna i världens storstäder i allt högre grad betraktar mikromobila lösningar, till exempel sparkcyklar och cyklar, som ett nödvändigt, lättillgängligt och miljövänligare alternativ till bil, buss och taxi. Enligt analysen har marknaden potential att växa till upp emot 1,9 miljarder kronor fram till 2030 bara i USA.

Flera undersökningar har visat att nästan hälften av alla bilturer i USA är kortare än fem kilometer. Det är i första hand dessa turer som man räknar med ska kunna ersättas med mikromobila fordon.

Ted Tobiason är nytillträdd finanschef på Lime och för honom är det uppenbart varför marknaden för elsparkcyklar har vuxit, och fortsatt växer, så snabbt som den gör.

– Mindre trafik, mindre föroreningar och bättre upplevelser. Det är en enorm förbättring för pendlare och turister, även om det sker på olika sätt, och folk är snabba på att ta till sig den nya transportformen. Så jag tror på en snabb tillväxt för den här marknaden, säger Ted Tobiason, som i sin tidigare befattning var chef för Technology Equity Capital Markets på Morgan Stanley, där han med fokus på teknikmarknaden och delningsekonomin, ingående har studerat företag som Airbnb och Uber.

Bilgiganter vill haka på den mikromobila trenden

Flera biltillverkare har allierat sig med nystartade mikromobilitetsföretag i hopp om att inte bli omsprungna inom segmentet för elsparkcyklar och cyklar. Ford har investerat i amerikanska Spin som har planer på en offensiv expansion av elsparkcyklar i mer än 100 städer de närmaste 18 månaderna.

General Motors planerar att börja sälja elcyklar, och Daimler har ett pilotprojekt med elsparkcyklar för uthyrning i Sydeuropa på ritbordet. Teslas Elon Musk har också presenterat tankar på att tillverka en elcykel.

I USA har biltjänsten Uber och Lime börjat samarbeta.

Källa: CNN

– Transportsektorn genomgår den största förändringen på 100 år. Elsparkcyklar är en viktig del i denna utveckling – de är renare och effektivare, de minskar trafiken och ökar handeln, och så är de dessutom roliga att köra, säger han.

”Vi gynnas av vår storlek”

Enligt Ted Tobiason skiljer sig elsparkcyklarna och den nya mikromobiliteten från andra marknader eftersom affärsmodellen är beroende av många olika delelement – från mjukvara och hårdvara till logistik, lokal närvaro, samarbete med lokala myndigheter, finansiering och kassaflöden.

Ted Tobiason
Ted Tobiason
CFO, Lime

– Eftersom vi är störst på marknaden får vi också mest feedback från användarna, och den använder vi till att hela tiden förfina produkten. Vi ritar våra cyklar själva, och designen avspeglar det vi har lärt oss som leverantör av flest elsparkcyklar på flest marknader. Vi gynnas av vår storlek, av att lyssna på våra användare och av att samarbeta proaktivt med lokala marknader. Synpunkterna är värdefulla när vi ska fatta beslut om den bästa utplaceringen av sparkcyklarna, prissättningen och hanteringsriskerna, säger Ted Tobiason.

Huruvida de mikromobila fordonen på allvar ska lyckas förändra stadstransporterna är, enligt McKinseys rapport, en fråga om vilket gensvar den stora mängden sparkcyklar och andra mindre fordon får på lite längre sikt. I flera länder diskuteras trafiksäkerheten när antalet sparkcyklar växer, vilket gör att analytikerna bakom rapporten menar att de mikromobila företagen måste räkna med ett proaktivt lobbyarbete. Det handlar om hur vi ska planera framtidens städer så att det skapas plats för många fler samtidigt som trafikkaos och föroreningar måste minska väsentligt.


 

Materialet på dessa sidor är endast avsett som allmän produktinformation. Det ska inte ses som placeringsråd eller placeringsrekommendationer.

 

 

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?