Woman taking photo
Av:
Maria Rengefors

Fondförmögenheten når nya höjder

Svenskarna sparar som aldrig förr och fondförmögenheten, det vill säga det sammanlagda värdet av alla fonder, är på rekordnivå. Det är förstås bra, men det finns en del att reflektera över. Så skriver Maria Rengefors, filialchef för Nordea Funds, i sin senaste krönika om utvecklingen för fondsparandet.

Fonder
Sparande
Maria Rengefors
Filialchef, Nordea Funds

”Fondförmögenheten når nya höjder” läste jag nyligen och flödena in i fonder är stora. Svenskarna sparar helt enkelt som aldrig förr och fondförmögenheten, det vill säga det sammanlagda värdet av alla fonder, är på rekordnivå. Det är förstås bra, men det finns en del att reflektera över.

Minnet är kort

Först det här med att börsen faktiskt kan svänga rätt rejält. Vi har nu haft en väldigt lång period av stigande börskurser med bara några få hack i kurvan längs vägen. Det kan invagga oss i en falsk trygghet om att börsen aldrig går ner. Det finns bara en uppsida och det gäller att hänga på.

Vem minns längre den turbulens som rådde i mars/april 2020 när pandemin var ett faktum och börserna världen över reagerade starkt med kraftiga fall under en kort tid?

Sen att många unga personer har fått upp intresset för att spara och investera i aktier och spara i fonder, väldigt kul! Men de var fortfarande barn när finanskrisen 2007/2008 var som värst och som bland annat innebar att Stockholmsbörsen föll närmare 40 procent på ett år. Vad kan de få för konsekvenser?

Pandemieffekt?

Och så förstås pandemin som fortfarande präglar så mycket av vår vardag och som begränsar vår möjlighet till konsumtion och resor. Detta har för många inneburit att det finns mer pengar över till sparande när månaden är slut. Kanske har pandemin lett till ett nyvaknat intresse för att se över den egna ekonomin? Det är förstås väldigt bra. Alla borde göra en finansiell hälsokontroll, så att säga, då och då.  

Att tänka på framöver

Så hur ska man då tänka? Ja, förstås inte sluta spara eller investera. Tiden är ens bästa vän och till exempel ett månadssparande som fått rulla på år efter år kommer du att tacka dig själv för i framtiden.

Så rådet är att egentligen samma som vi alltid lyfter fram: Ta inte mer risk än du klarar av. Ju längre du har tänkt spara, desto högre risk kan du ta. Men att gå all in i en aktiefond och tro att det är bergsäkra pengar till nästa års semesterkassa kan dessvärre bli en dyrköpt läxa.

Till slut är det ju så att vi förstås är glada över att så många gillar fondsparande. Det är en enkel och smidig sparform som ger dig tillgång till t ex världens aktiemarknader från första sparade krona.

Ta gärna kontakt med oss. Det kan du göra på många sätt, från mobilen till kontoret. Det är alltid bra att prata med någon. Särskilt om det skulle börja bli riktigt skakigt på världens aktiemarknader igen.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Att placera i fonder innebär en risk eftersom de pengar som placeras både kan öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Faktablad, informationsbroschyrer, hel-och halvårsrapporter samt fondbestämmelser finns på nordea.se/fondinfo och på Nordeas bankkontor.

Nordeas fonder förvaltas av Nordea Funds Ab och Nordea Investment Funds S.A

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?