På resa
Av:
Nina Azoulay

Framtidens turism: Kommer vi att resa igen som vi gjort förr?

I somras var det många som bytte flygresan söderut mot en stugvistelse på våra egna breddgrader. Nu tror man att det kan ta åratal innan resemarknaden är tillbaka på samma nivå som före coronapandemin. Men både Stena Line och TUI har märkt av en ökad reslust bland kunderna och har därför gjort nya satsningar.

Global

Stängda gränser, krav på tester och karantän och dagliga rapporter om smittotal. Den gångna sommaren fick miljontals européer överge sina planer på att resa utomlands och istället semestra i sina hemländer. 

Enligt Världsturismorganisationen (UNWTO) minskade den genomsnittliga internationella turismen med 65 procent under första halvåret 2020 jämfört med förra året. Det motsvarar uppskattningsvis 460 miljarder dollar i minskade exportintäkter från internationell turism – ungefär fem gånger mer än under 2009 då vi befann oss mitt i den globala finanskrisen.

Många frågar sig nu om detta scenario kommer att upprepas under 2021, eller om vi kommer att fortsätta resa på samma sätt som före pandemin.
– Men, om det inte plötsligt dyker upp en mirakelkur mot covid-19 får vi nog räkna med att det tar fyra till sex år innan resemarknaden blir sig lik igen, menar Marianne Levinsen, forskningschef på danska Center for Fremtidsforskning.

I Finland, Norge, Sverige och Danmark tror hon att vi kommer att se ett beteendemönster som liknar det vi såg efter andra världskriget.

– Vi börjar med att resa i vårt eget land och kanske till övriga nordiska länder för att sedan bege oss ut i övriga Europa och därefter längre bort. Just nu handlar det om var vi känner oss trygga och var vi upplever att det finns bra hygien- och hälsorutiner. Redan nu har många bokat stugor till nästa sommar, vilket tyder på att många planerar att ”hemestra” även under 2021, säger Marianne.

Marianne Levinsen
Marianne Levinsen
Forskningschef, Center for Fremtidsforskning

Vi nordbor har tidigare varit ganska impulsiva och obekymrade i vårt resande – och vi har rest mycket. Nu bokar vi inte längre resor utan att först ta reda på hur tätt inpå andra vi kommer att bo och hur många som ska dela samma pool, säger Marianne.

– Oavsett vart och hur vi reser kommer vi nog alla att säkerställa att det känns tryggt, hälsosäkert och ansvarsfullt innan vi ger oss iväg. Här spelar även myndigheterna en viktig roll eftersom deras uppmaningar om att vi ska undvika resor har dämpat reslusten hos många. Om det inte ändras kommer det att vara många som inte vågar resa, tror Marianne Levinsen.

Förlorade turistintäkter

En analys som gjordes av Världsekonomiskt forum i slutet av augusti pekar på att coronapandemin orsakat den största nedgången i världsturismen hittills. Costa Rica, Grekland, Marocko, Portugal och Thailand ser ut att vara de länder som drabbats hårdast, med förlorade turistintäkter på över tre procent av BNP.

Källa: World Economic Forum

Reslusten är fortsatt stor

Reslusten har dock så sakteliga börjat återvända hos många nordeuropéer. Stena Line, som är ett av världens största färjerederier, har efter den nyligen avslutade sommarsäsongen undersökt reslusten bland sina kunder. Och den verkar vara stor – trots covid-19.

Svar från drygt 84 000 personer i 11 nordeuropeiska länder visade att 78 procent räknar med att kunna resa som vanligt igen. Dessutom svarar 44 procent att de föredrar att resa inom Europa, medan 42 procent föredrar ett grannland.

Carl Mårtensson
Carl Mårtensson
Kommunikationschef, Stena Line

Stena Lines kommunikationschef Carl Mårtensson tycker att det är positivt att undersökningen visar att många vill resa för att semestra, besöka sin familj eller arbeta i andra länder.

– Vi tror att resor i närområdet har stor potential, vilket undersökningen också visar. Det samma gäller resor inom Europa som vi tror kommer att vara mer populära i närtid än långresor till exempelvis USA och Asien, säger Carl och tillägger:

– Under högsäsongen i år hade vi ännu fler bilpassagerare än tidigare. Att kunna distansera sig socialt genom att resa i egen bil kommer sannolikt att vara populärt framöver och färjeresor innebär dessutom gott om plats och möjligheter till frisk luft. Men vi tror också att vi kommer att ha begränsad kapacitet ombord på våra färjor under lång tid framöver för att kunna fortsätta hålla avstånd.

Om Stena Line

Svenska Stena Line är ett av världens största färjerederier med 18 linjer mellan nio länder. Före coronapandemin var det 20 linjer i tio länder, men till följd av gränsstängningarna i mars lade man ner linjen mellan Oslo och Fredrikshamn efter 40 år.

Källa: Stena Line

– Totalt sett har passagerarantalet på Stena Lines linjer minskat med mer än hälften jämfört med en normal högsäsong, berättar Carl Mårtensson.

– Vi har inte haft möjlighet att hantera större volymer på grund av kravet på social distansering. Till exempel har Stena Danica, som trafikerar linjen Göteborg–Fredrikshamn, haft 500–600 passagerare under högsäsong trots att fartyget har en maxkapacitet på 2 000 personer. Sedan reserestriktionerna upphörde har vi emellertid sett en ökning i resandet, säger Carl.

Den gångna sommarens krav på avstånd och reserekommendationer som ändrades från en dag till nästa har lett till att Stena Line ändrat flera av sina produkter.

– Vi har redan förenklat vår produkt till att bli mer av en transportprodukt än tidigare och vi fortsätter att förenkla den. Vi investerar ännu mer i bra service ombord, men med lite mindre ”kryssningskänsla”. Stena Saga som tidigare gick mellan Oslo och Fredrikshamn var mer av ett kryssningsfartyg, vilket under pandemin visade sig vara en nackdel. Kombinationen av passagerar- och godstrafik, så kallad RoPax, är och förblir vår affärsmodell, säger Carl Mårtensson.

Stena Danica
Stena Danica trafikerar rutten Göteborg–Fredrikshamn och har plats för nästan 2 000 passagerare. På grund av kravet att hålla avstånd går färjeturerna nu med 500–600 passagerare. Foto: Stena Line

TUI tidigarelägger planer för den globala verksamheten

Hos resebyrån TUI, den största aktören på nordiska resemarknaden, märker man av ett ökat fokus på trygghet och säkerhet. Just nu ser man ett tydligt stigande intresse för exempelvis lägenheter med eget kök och boenden som innebär färre kontakter med andra människor. Coronapandemin har även fått företaget att tidigarelägga en länge planerad omställning av den globala verksamheten.

– Vi räknar inte med att vara tillbaka i det läge som rådde före coronapandemin förrän under 2022. Men om vi blickar lite längre framåt än de kommande åren, så är vi optimistiska inför framtiden. Coronakrisen är den svåraste vi någonsin varit med om men vi måste se möjligheter i utmaningarna och anpassa vår verksamhet. Vi har sedan länge haft en långsiktig plan att utveckla TUI:s globala verksamhet till en mer digitaliserad modell och den processen har vi beslutat att påskynda till följd av coronakrisen, eftersom den på sikt är mer effektiv och inte lika omkostnadstung, säger Mikkel Hansen, kommunikationschef på TUI, och tillägger:

– TUI är ju ett globalt företag. Vi har marknader i de flesta europeiska länder och förra året reste 27 miljoner på utlandssemester med oss. Det övergripande syftet med den digitala omställningen är att skapa ett mer samlat TUI på alla våra europeiska marknader. Det gör vi exempelvis genom att erbjuda alla utflyktsalternativ via vår app. Vi investerar i digitala lösningar som är mer effektiva på sikt. Lösningarna möjliggör också en mer personlig semesterupplevelse som var och en kan anpassa efter sina behov. Men det betyder också att 30 procent av den verksamhet vi har idag kommer att försvinna, sett ur ett globalt perspektiv – den processen är redan påbörjad och på sätt och vis har den påskyndats av coronakrisen.

Om TUI

  • TUI Nordic har en marknadsandel på 20 procent av den nordiska resemarknaden, med 1,5 miljoner kunder varje år. Mer än 75 procent av försäljningen sker online och den siffran ökar stadigt.

  • TUI Nordic ingår i TUI Group, som är världens största researrangör, med 180 resmål och 20 miljoner kunder varje år.

  • TUI Group är anslutet till FN:s Global Compact och står med på det amerikanska indexet för hållbara företag, Dow Jones Sustainability Indices.

Källa: TUI

På kort sikt har TUI genomfört nya åtgärder som bland annat skyddar kunderna mot oförutsedda coronarelaterade utgifter på resan, gratis tester för gäster på vissa destinationer och en plan som säkerställer att hotellen håller högsta hygienstandard.

– I samband med askmolnet märkte vi ett ökat intresse för paketresor eftersom det är bättre ekonomiskt och säkerhetsmässigt för resenären. Vi räknar med att få se ett liknande mönster framöver, vilket vi redan har indikationer på, berättar Mikkel Hansen.

Synen på en ”bra semester” förändras

Enligt FN:s världsturismorganisation (UNWTO) väntas resemarknaden se annorlunda ut redan under 2021. Man räknar med att reserestriktionerna successivt hävs, och förväntningarna om ett vaccin och bättre behandlingsmöjligheter av coronadrabbade innebär att fler vågar resa igen. Trots detta räknar UNWTO med att det kommer ta mellan två och ett halvt och fyra år för turistbranschen att komma tillbaka till samma nivå som 2019.

Men även om fler börjar resa över gränserna igen kommer vi troligtvis inte att resa på samma sätt som vi gjorde före coronapandemin, tror Marianne Levinsen, forskningschef på Center for Fremtidsforskning.

– Den här krisen är så djup att den kommer att förändra våra resvanor. Vi kommer att få se nya resmönster. Vi kommer att resa mindre men också på ett annat sätt. När det gäller långresorna handlar det också om huruvida det kommer mer klimatvänliga metoder. Framtidens resemarknad är helt beroende av om vi lyckas utveckla nya transportsätt som också är säkra och bekväma, berättar Marianne.

"På den privata resemarknaden kan vi se att coronapandemin ger en skjuts åt resor i närområdet, så det är sannolikt där man ska investera och satsa på utveckling.”
Marianne Levinsen, forskningschef vid Center for Fremtidsforskning

Både här i Norden och i stora delar av världen håller vi redan på att förändra vår syn på vad en bra semester är, påpekar hon och understryker att även här spelar myndigheterna en viktig roll eftersom det dämpar vår reslust när vi från officiellt håll får höra att vi ska undvika resor.

– Vad gäller den privata resemarknaden kan vi se att coronapandemin ”ger en skjuts” åt resor i närområdet, så det är sannolikt där man ska investera och satsa på utveckling. Vi nordbor älskar att resa, men under de kommande åren kommer många att välja att utforska sådant som de inte har sett inom det egna landets gränser eller i grannlandet. Många har redan sett mycket av världen och vi upplever ett helt annat lugn nu, och vi ser på vår egen kultur med nya ögon, fortsätter Marianne Levinsen och tillägger:

– Men en sak är säker: vi kommer att resa mycket igen. All erfarenhet visar att ju bättre ekonomi vi får desto mer reser vi. Resemarknaden kommer helt säkert att komma igång igen, men det kommer att dröja många år innan vi är tillbaka på samma nivå som tidigare – såvida det inte kommer en mirakelkur mot covid-19. Det är den osäkra faktorn i det här – det som alla efterfrågar men ingen har något svar på, säger Marianne Levinsen.

 

Innehållet i den här artikeln ska inte betraktas som en köprekommendation från Nordea. Tala alltid med din placeringsrådgivare innan du köper värdepapper.

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?