Amazon
Av:
Charlotte Holst

Kan Amazon gräva guld i Norden?

Bezos e-handelsjätte har tagit första klivet in i ett nordiskt land, nämligen Sverige. Vad betyder det för utvecklingen inom e-handel? Blir det en enkel match för Amazon att locka över de nordiska e-handlarna och konsumenterna?

Innovation
Skandinavien

Djungeltrumman har gått ett tag. Amazon ska in på den nordiska marknaden med sitt välsmorda e-handelsmaskineri. I början av augusti kom det officiella beskedet: amazon.se blir en realitet. Den amerikanska jätten ska lansera ”ett komplett detaljhandelserbjudande i Sverige”.

Det kompletta består i att Amazon erbjuder det mesta i ”världens största butik”, som titeln lyder på en bok om Bezos enorma marknadsplats på nätet. Här hittar du allt, och får det levererat på studs. 

Amazon kommer med all säkerhet att sätta fart på utvecklingen inom e-handel och skärpa konkurrensen. Det säger Max Riis Christensen, vd för företaget MakesYouLocal som erbjuder rådgivning om e-handel och täcker Norden och Baltikum med egna specialister och övriga EU via sitt nätverk.

- E-handeln har under de senaste åren ökat stadigt från en väldigt låg nivå, och utgör idag en stor del av den samlade omsättningen i detaljhandeln. Den största effekten som Amazon har, är att de sätter ytterligare fart på utvecklingen och press på den fysiska detaljhandeln, säger Max Riis Christensen.

Max Riis
Max Riis Christensen, vd för MakesYouLocal, som erbjuder rådgivning inom e-handel.

Internetköp allt vanligare

Det har blivit betydligt vanligare att handla på nätet. Utvecklingen har pågått i 6-8 år, och hela tiden blir allt fler förtrogna med att handla sina varor online. Max Riis Christensen menar att coronakrisen satte ytterligare fart på den utvecklingen.

- Situationen under de två eller tre månader när det var som värst, och samhället stängde ner, skyndade på utvecklingen mot ett mer digitalt samhälle med två till tre år. Det var många, bland annat i den äldre generationen, som började handla online, för det fanns inget annat alternativ. Amazon förstärker utvecklingen ytterligare. De pressar priserna, gör marknaden transparent och de höjer ribban för leveranser och returer, säger Max Riis Christensen. 

Corona ett lyft för Amazon 

Under de högintensiva ”corona-månaderna” april, maj och juni omsatte Amazon 5,2 miljarder dollar. Det var ungefär dubbelt så mycket som under samma period i fjol och en rekordnotering för bolaget. 

Källa: Reuters

Lika och rättvisa villkor

Per Ljungberg, som är vd för intresseorganisationen Svensk Digital Handel, menar också att det gigantiska utbudet och de låga priserna ökar konkurrensen betydligt.

- Vi vet från andra marknader som Amazon gått in på att de kan pressa priserna med 5-6 procent, säger Per Ljungberg. 

Hans grundinställning är att Amazon är välkommen till Sverige.

- Vi anser att det kan vara positivt. Det ökar konkurrensen och kan leda till mer innovation och nytänkande. På det stora hela är det alltså bra, men det är självklart viktigt att konkurrensen på e-handelsmarknaden sker på lika villkor, säger han. Multinationella bolag som Amazon ska följa bland annat gällande konsumenträtt, regler om produktsäkerhet och i övrigt rätta sig efter de lagar som gäller för e-handel i Europa, säger Per Ljungberg. 

Även Niels Ralund, vd för Foreningen af Dansk Internethandel, menar att det är viktigt att följa Amazon-utvecklingen noga, för att säkerställa lika och rättvisa villkor. Det måste bli tydligt för e-handelsföretag när det egentligen lönar sig att sälja sina varor via plattformen.

Per Ljungberg
Per Ljungberg, vd för intresseorganisationen Svensk Digital Handel.

Amazon är en dyr marknadsplats

För det är dyrt att få tillgång till de miljoner konsumenter världen över som Amazon är skyltfönster mot, enligt Max Riis Christensen.

- De tar 15 procent i säljprovision, vilket är en förutsättning för att du överhuvudtaget ska få finnas på Amazon. Sedan är det vanligt att du använder deras logistiksystem för att vara konkurrenskraftig – det vill säga ha varorna i deras lager – och det kostar lätt 15-20 procent av din omsättning. Och om du redan har en verksamhet med försäljning, så måste du ju ha två lagerlösningar. Idag kan du inte sälja på Amazon utan att också investera i marknadsföring, där du ofta betalar 10-20 procent för att vinna kunderna. Sedan finns inte särskilt mycket kvar för att betala för varorna och driva verksamheten, säger Max Riis Christensen. 

Han menar att Amazon främst är fördelaktigt för företag som ska in på nya marknader och vill synas.

- Det är tyska, franska och polska företag som kanske kan vinna på att Amazon kommer till Norden, för då kan de dra nytta av Amazons teknik och logistiksystem och plötsligt nå ut med sina varor till ytterligare 25 miljoner konsumenter, och dessutom rika nordbor som handlar mycket på nätet, säger han. 

Amazons entré i Europa

•    Amazon finns på sju av de tio största digitala marknaderna i Europa. 
•    De två största är Tyskland och Storbritannien med andelar på 25,3 respektive 13,4 procent. Det var de två första marknaderna som Amazon gick in på.
•    Därefter kom den franska, italienska, spanska och holländska marknaden.
•    Den svenska marknaden utgör 3 procent av den digitala marknaden i Europa. 
•    Danmark ligger på tolfte plats, med en andel på 2,2 procent.
•    De nordiska länderna utgör tillsammans 8,8 procent av den digitala marknaden i Europa, vilket gör Norden som helhet till den fjärde största marknaden. 

Källa: Dansk Industris digitale markedsfokus 

Snygg paketering är inte Amazons starka sida

Amazon är emellertid inte starka i alla branscher. Det säger både Per Ljungberg och Max Riis Christensen.

- Det finns många branscher där de inte är lika betydande, till exempel klädbranschen, där våra köp inte handlar särskilt mycket om priset. Vi köper inte kläder för att vi fryser eller behöver dem. Ofta handlar det istället om upplevelsen, om något snyggt, och där levererar inte Amazon. När det finns komplexitet i köpet och konsumenten lägger stor vikt vid varumärke och en snygg paketering – kanske med det där lilla extra på köpet – då är Amazon inte särskilt bra, säger Max Riis Christensen. 

Amazon lockar framför allt när du vet precis vad du vill ha och bara ska beställa det. Det gäller alla typer av standardprodukter.

- Verktyg, elektronik, leksaker, kontorsutrustning och liknande. Där det är enkelt att jämföra pris, där är de väldigt starka, säger Per Ljungberg. 

Skeptiska e-handlare

Den amerikanska jätten säger – inte överraskande – att man tror på den svenska marknaden. 

- Vi är optimistiska och anser att vi genom att fokusera på det som kunderna värdesätter mest – låga priser och snabba leveranser – kan vinna de svenska kundernas förtroende, sa Alex Ootes, chefen för Amazons expansion i EU, i det pressmeddelande som publicerades med anledning av etableringen i Sverige.

Men vad säger de svenska e-handelsföretagen? Ja, enligt Per Ljungberg blir det nödvändigtvis inte så enkelt. Det finns i alla fall många som inte bara så där kommer att ansluta sig till Amazons plattform.

- Många upplever att de i stort sett måste bygga upp en parallell verksamhet bara för försäljningen på Amazon, om de vill in där. När jag talar med svenska e-handelsföretag säger de att Amazon kan vara ett bra alternativ när man ska etablera sig på nya marknader och vill synas. Men många är skeptiska och förhåller sig avvaktande till försäljning via Amazon, framför allt bland de väletablerade nordiska företagen, som är rätt duktiga på e-handel. Vi har kommit långt och har en modern marknad, säger Per Ljungberg.

Om Amazon och Bezos

Amazon startade som en nätbokhandel och har därefter vuxit till en global e-handelsplats med varor inom i stort sett alla områden. Företaget grundades av Jeff Bezos 1994. Han var i början av juli god för drygt 1 100 miljarder kronor och därmed världens rikaste man.

Källa: Reuters 

Inte utan motstånd

Max Riis Christensen tror inte heller att den nordiska marknaden erövras i en handvändning, bland annat eftersom vi – som Ljungberg också nämner – är moderna konsumenter, och det finns många välkonsoliderade e-handelsföretag. Men också för att vi i Skandinavien kan vara lite skeptiska till jätteföretag och lägger stor vikt vid arbetsvillkor, miljö och andra mjuka värden. Max Riis Christensen spår att Amazon har tagit 10-15 procent av marknaden om två tre år, och han betonar att det finns andra jättar som inte bara låter Amazon-maskineriet rulla på utan motstånd.

Google kommer inte att sitta med armarna i kors. Det är ju de som har tjänat pengar på att sälja annonser för de här företagen och produkterna fram tills nu. Samtidigt kommer Facebook och Instagram att skapa en marknadsplats – de har redan startat i USA – där du kan handla direkt. Du ser alltså något på Instagram och kan köpa det på en gång. Plötsligt har vi ytterligare en stark konkurrent som har lika många användare som Amazon, och i Norden ännu fler, säger Max Riis Christensen. 

 

Omnämnande av fonder och företag i denna artikel ska inte betraktas som en köprekommendation från Nordea. Rådgör alltid med din placeringsrådgivare innan du köper andelar i en fond.

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?