kvinna med dotter
Av:
Maria Rengefors

Kvinnor i alla åldrar: Dags att ta tag i fondsparandet – du kommer att tacka dig själv längre fram

Intresset för att spara i aktier och fonder ökar bland unga kvinnor. Det är bra! Till och med mycket bra. Faktum är att intresset ökar rent allmänt, alltså både bland män och kvinnor. Och det är kanske inte så konstigt att börsen lockar, vi har haft flera år av i stort sett uppåtgående aktiemarknader. Men, eftersom kvinnor generellt sett tjänar mindre än män, är det extra viktigt för kvinnor att ha ett eget sparande. Nordeas fondchef, Maria Rengefors, berättar mer.

Att ta makten över den egna ekonomin är bra för både självkänsla och självförtroende.

Så en dag som denna vill jag uppmuntra alla kvinnor att göra tre saker:

1. Gå in på minpension.se för att få en översikt över dina pensionsval och din pensionsprognos. Bättre att veta, än att bara ha en allmän ”pensionsångest”. Fonder är numera en allt viktigare del av ditt pensionssparande.

2. Säg till ”gubben” att du vill ha koll på ert gemensamma sparande, det är ju ett fint sätt att planera för gemensamma drömmar.

3. Spara även en slant till dig själv! Lägg upp ett månadssparande på Investeringssparkonto (ISK). Några hundralappar varje månad räcker. Ju längre du kan avvara pengarna desto högre risk ska du ta. Det gjorde min mamma i mitten av 80-talet när allemansfonderna kom. Hon var väldigt glad över det beslutet längre fram i livet.

Det här med risk är nämligen också viktigt. Män tar generellt mer risk än kvinnor. Det kan förstås vara både bra och dåligt. Men om du sparar på lång sikt ska du våga ta risk. Det är bara genom att ta risk som du också får möjlighet till högre avkastning över tid.

Därför är det fantastiskt härligt med alla unga kvinnor som nu tar klivet ut i arbetslivet och direkt tar itu med både pensionssparande och annat fond- och aktiesparande. Som inte ens funderar över att lämna det ansvaret till någon annan. Ja, det kommer säkert att svänga en del, nya bubblor, som vi inte känner till idag, kommer att spricka. Men över tid kommer det att löna sig. Att ta makten över den egna ekonomin är bra för både självkänsla och självförtroende. Och det är inte beroende av ålder, kom igen medelålders kvinnor!

Kvinnor ställer fler frågor än män innan de fattar beslut om sitt fondsparande. Så gör det du också! Ring oss, utmana oss, inga frågor är för dumma eller för enkla när det gäller att förstå din ekonomi och dina möjligheter i ett fondsparande. Ring 0771-224488 och boka ett personligt möte, eller träffa oss online.

Nu är det dags att ta tag i fondsparandet – du kommer att tacka dig själv längre fram!

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?