Coviværn
Av:
Nina Azoulay (text) och Thomas Jensen (foto)

Nordiska företag visar handlingskraft

Coronaepidemin har stängt stora delar av samhället, men över hela Norden bidrar företag med donationer och flera har lagt om sin produktion på rekordtid, både för att avhjälpa den akuta bristen på medicinsk skyddsutrustning och för att rädda verksamheten och säkra jobben.

Global

Lars Guldbæk äger Signwork Print og Skilte, ett litet företag i Köpenhamn med tio anställda som tillverkar skyltar och kampanjprodukter till mässor och evenemang samt till Köpenhamns flygplats.

Först drog Lars Guldbæk ner på verksamheten och skickade hem några medarbetare men en vecka senare kom han på hur han skulle kunna säkra jobben för sina anställda och samtidigt avhjälpa den akuta bristen på skyddsutrustning som uppstått i vården. Med inspiration från de plexiglas som många mataffärer hängt upp för att skydda sin kassapersonal gjorde Lars Guldbæk ett visir tillsammans med en kollega. Visiret granskades av kollegans fru, som arbetar på sjukhuset i staden Køge, och på bara några få dagar hade de fått fram en prototyp och öppnat en internetbutik. Nästa dag meddelade danska regeringen att det var brist på skyddsutrustning. En vecka efter att Lars Guldbæk fick sin idé var verksamheten igång igen på hans företag.

- Den tredje dagen sålde vi 1 000 visir till Tårnby kommun och 10 stycken till en tandläkare i Esbjerg som tar emot akutpatienter på sin klinik. Vi för samtal med den syddanska regionen och huvudstadsregionen och vi har skickat prover till Norge där man också behöver skyddsutrustning. Det betyder att vi kan hålla igång företaget och samtidigt hjälpa vården, säger Lars Guldbæk.

Hans första tanke med idén var att säkra jobben för sina tio anställda, och om de samtidigt kunde hjälpa samhället så var det bara bra.

- Vissa tycker att det är att slå mynt av situationen att börja tillverka skyddsutrustning, men det tycker jag ärligt inte att vi gör. Blir vi miljonärer på det här? Nej. Räddar vi jobb? Ja, säger han.

Lars Guldbæk
Lars Guldbæk, ägare av Signwork Print og Skilte, lade på några få dagar om sin produktion från skyltar till visir.

En självklarhet att sadla om

Lars Guldbæk är inte den enda som ställt om, eller som överväger att ställa om, sin tillverkning för att avhjälpa bristen på skyddsutrustning. Carlsberg har skickat en tankbil med 170 hektoliter ciderbas som kan användas för att tillverka medicinsk handsprit och bryggeriet Albani går samma väg. Företaget Idé-Pro i danska byn Glyngøre, som tillverkar plastprodukter till jordbruket och bilindustrin, tillverkar nu cirka 2 500 visir per dygn till regionen Mittjylland och leksaksföretaget Lego är på väg åt samma håll. Grundfos har ställt sin produktionskapacitet till myndigheternas förfogande och Novo Nordisk har inlett ett samarbete med danska staten om att utföra coronatester på ett av sina laboratorier. Samma mönster kan skådas i hela Norden.

I Finland har mikrobryggeriet Olaf Brewing till exempel börjat tillverka handsprit istället för öl. Företagets vd Petteri Vänttinen säger till tv-kanalen Yle att han inte har några planer på att sluta brygga öl på sikt, men att det var ett ”förnuftigt val” just nu att framställa handsprit.

- Vi måste säkra företagets överlevnad men vi måste också hjälpa till att begränsa spridningen av coronaviruset, säger han.

Samma inställning hittar vi hos det danska företaget Snaps Bornholm där man just nu övergivit snapsen och istället framställer handsprit. Påsken och julen är företagets två stora högsäsonger, men när det stod klart att det i år skulle bli en påsk utan påskmiddagar var man tvungna att tänka kreativt.

- Som entreprenörer var det en självklarhet. Varje gång vi satte på teven hörde vi att det var brist på handsprit. Vi hade ju redan både råvaror och en fabrik och när vi knappade på miniräknaren så såg vi att siffrorna inte gick ihop på annat sätt och då var det inte långt från tanke till handling, säger Lasse Rasmussen, delägare i Snaps Bornholm.

”80 procent av omsättningen försvann när statsminister Mette Frederiksen stängde samhället"
Lars Guldbæk, ägare av Signwork Print og Skilte

Tio dagar efter att idén uppstod var de första flaskorna handsprit klara. Allt som allt räknar Snaps Bornholm med att kunna framställa cirka 75 000 flaskor à 450 ml.

- Vi är inte ute efter att mjölka marknaden. Vi skulle nog kunna sälja alltsammans i vår internetbutik om vi ville, men vi har stängt den och istället vänt oss till vården, och vi för samtal med danska läkemedelsmyndigheten, Lægemiddelstyrelsen. Vi har fått massa förfrågningar från småföretag och dagligvarukedjor som satt upp sig på vår väntelista, men de har full förståelse för att vi gör som vi gör, säger han.

Precis som hos Olaf Brewing finns det inga planer på att ändra inriktning permanent.

- Det är marknaden som avgör när vi ska börja tillverka snaps igen. Vi kommer aldrig att bli en handsprittillverkare, för det är inte det som ligger oss om hjärtat. Om vi inte hade haft råvarorna på lager hade vi nog inte gjort det. Vi framställer handsprit av det vi har och är glada över att få omsättning på lagret, säger Lasse Rasmussen.

SnapsBornholm
Hos Snaps Bornholm gick det 10 dagar från att idén uppstod tills de första flaskorna handsprit var klara.

Dansk Industri: Stor välvillighet

När de danska hälsomyndigheternas inkorgar började svämma över med meddelanden från alla företag som ville hjälpa till inledde danska staten ett samarbete med Dansk Industri för att samordna insatsen. Listan över företag som är redo att börja tillverka skyddshandskar, munskydd, visir, skyddsdräkter och handsprit har på några dagar vuxit sig lång, säger Mie Rasbech på Dansk Industri.

- Över 140 företag har hört av sig och det kommer fler hela tiden, säger hon.

Ett mejl i minuten landar hos myndigheterna och därför har de bett Dansk Industri att vara med och samordna insatsen.

Välvilligheten är stor och alla möjliga företag vill hjälpa till, allt från stora industriföretag till sömmerskorna hos Det Kongelige Teater i Köpenhamn som kan sy munskydd.

- Folk vill verkligen hjälpa. Men det är ett stort pussel och vi kan tyvärr inte ta hjälp av alla som erbjuder sig. Ibland handlar det självklart om säkerhet, och om de aktuella materialen faktiskt kan hålla viruset ute, men mycket handlar också om behov och kapacitet, säger hon.

Kina står för hälften av världens tillverkning av skyddsutrustning men eftersom det var i Kina som krisen började så finns det knappt någon skyddsutrustning kvar att köpa och flera fabriker har varit stängda. Men nu öppnas det igen för export från Kina, och det är också en viktig pusselbit. För det är naturligtvis ingen mening att lägga om produktionen hos ett företag om det går bättre att köpa in varan utifrån, säger Mie Rasbech.

- Många danska företag har fortfarande orderingång, och så ska vi vara säkra på att det faktiskt finns ett behov innan vi ber dem att lägga om sin produktion. Två faktorer är viktiga för myndigheterna. Företagen ska kunna komma igång snabbt och leverera stora volymer, men vi uppmuntrar alla som tror sig kunna hjälpa att ta kontakt, alla förslag är välkomna och granskas seriöst, säger Mie Rasbech.

Lars Guldbæk
Lars Guldbæk för samtal med huvudstadsregionen om att leverera visir och har på några få timmar finjusterat produktionen så att visiren motsvarar deras behov till punkt och pricka.

Ändrad produktion på rekordtid

Orkla är ett annat stort företag som på rekordtid lagt om sin tillverkning för att avhjälpa bristen på handsprit. När epidemin drabbade Europa bad Orklas högsta ledning i Norge alla sina företag att skydda personalen och fabrikerna för att säkra försörjningen av livs- och rengöringsmedel i de olika länderna, säger Nilüfer Sahin, kommunikationsdirektör på Orkla i Danmark.

På danska Riemann, som ingår i Orkla Care, medförde de skärpta hygienföreskrifterna att handspriten till medarbetarna på fabriken snart tog slut. Men en driftig produktionschef kom på att man kunde framställa handsprit till personalen från alkoholen som används i fabrikens tillverkning av deodoranter och solkräm.

- Och då blev det naturligt att vi frågade oss om vi inte skulle ta och lägga om hela tillverkningen. Beslutet fattades fort och högsta ledningen gav klartecken. För att inte komplicera det hela ytterligare fyllde man handspriten på de behållare som skulle ha använts till de planerade solkrämerna och deodoranterna, säger Nilüfer Sahin.

Att lägga om tillverkningen är något som under normala omständigheter tar veckor eller månader att genomföra. Hos Orkla i Danmark tog det mindre än två veckor från idé till produktion.

- Alla inser att här är en utmaning som ska lösas, så alla har varit förstående och skyndat på processerna, både internt med vår egen godkännanderutin och externt från myndigheternas sida, förklarar hon.

Omläggning av produktionen

Även Orkla Foods i Danmark tillverkar annat på grund av coronapandemin. Här arbetar man för högtryck för att fylla lagren och livsmedelsbutikerna.

Man har märkt större efterfrågan på bland annat konserver från Beauvais och marmelad från Den Gamle Fabrik.

Källa: Orkla i Danmark

Danska rikspolisen var också tidigt ute med att fråga företaget hur mycket handsprit de kunde tillverka. Hela produktionen är redan reserverad, men Orkla vill prioritera myndigheterna om de blir ombedda att göra det.

- Vi är glada över att kunna bidra och vi kör vidare så länge behovet finns. Vi kan snabbt gå tillbaka till den övriga produktionen, så det bekymrar oss inte. Bekymrar oss gör tillgången på råvaror och behållare däremot. Vi har beställt hem extra mycket, men om transporterna försenas kan vi få svårt att upprätthålla produktionen, säger Nilüfer Sahin.

Med inspiration från initiativet på Riemann gör en av Orklas fabriker i Norge nu också sig redo att ställa om den vanliga produktionen till framställning av handsprit.

- Det som är riktigt fint i allt detta är att Orklas högsta ledning har meddelat att de vanliga målen inte längre gäller och att inga mätningar görs av olika nyckeltal som rör lager, försäljning och tillverkning. Nu handlar det om att göra en insats, säkra varuförsörjningen och bidra till att lösa de enorma utmaningarna, säger Nilüfer Sahin.

 

 

Denna artikel är endast avsedd att ge allmän och inledande information till investerare och skall inte tolkas som grund för eventuella investeringsbeslut. Innehållet på sidan utgör därför inte individuell rådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden eller lagen om finansiell rådgivning till konsumenter. Mottagaren av informationen på sidan bör vara uppmärksam på uttalanden om framtidsbedömningar är förenade med osäkerhet och rekommenderas att komplettera sitt beslutsunderlag med det material som bedöms som nödvändigt.

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?