Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Loading

0:00/0:00

Av:
Thomas Jensen, journalist

Miljarder att tjäna på bilder av kroppens inre

Hur kan man som litet svenskt företag, med mindre än 500 anställda, år efter år överträffa globala storföretag som General Electrics och Philips inom deras fält? I den här serien om ”fondförvaltarens favoriter” har vi siktet inställt på Sectra, som är världsledande inom visning och lagring av röntgenbilder och skanning, och som nu satsar på ett genombrott i USA.

Insikt
Industri
IT

– Titta här. Här ser man hur läkaren, genom att använda vår programvara, kan bespara en patient ännu en omfattande och dyr operation. Det enda patienten behöver göra är att genomgå en datortomografi, så kan hen få svar på vad det är som gör ont.


Det säger en av Sectras dataspecialister vid en demonstration av hur företagets programvara blixtsnabbt bearbetar resultaten från datortomografin för en patient som har genomgått en höftoperation, men som klagar över smärtor.

Normalt skulle läkarna ha varit tvungna att öppna patienten igen för att kontrollera om den nya protesen fungerar som den ska. Nu kan man istället röntga patienten i två olika positioner, och genom att bearbeta röntgenbilderna i Sectras programvara kan läkaren med hjälp av olika algoritmer konstatera att protesen inte är lös och att ingen ny operation behövs. 

Välja rätt första gången

Det finns 64 000 proteser för läkarna att välja mellan när de ska byta ut en höft, ett knä eller någon annan del med förslitningar. Då är det lätt att välja fel. Nu kan läkarna i lugn och ro sätta sig framför datorn och med hjälp av patientens röntgenbilder och Sectras programvara förbereda sig inför operationen. På så sätt kan de på förhand välja rätt protes till det aktuella ingreppet.

– Det gäller att välja rätt protes till rätt patient. Den bedömningen kan man ju inte göra under själva operationen. Genom att de nu kan förbereda sig med hjälp av vår programvara går operationen snabbare, och resultatet blir bättre, säger Sectras VD Torbjörn Kronander.

Mats Andersson som förvaltar Nordea Småbolagsfond Norden har länge haft Sectra i portföljen och lyfter gärna fram bolaget. Just nu kommenterar han bolaget så här; Företagets verksamhet i Nordamerika är fortfarande mycket begränsad, vilket innebär stora tillväxtmöjligheter under kommande år. Sectra har ett rörelseresultat på närmare 300 miljoner kronor, och bolagets marknadsvärde uppgår till cirka 10 miljarder kronor, vilket är betydligt lägre än för motsvarande företag i USA.

Digitala pionjärer

Röntgenbilder har i över 100 år spelat en ytterst viktig roll inom diagnostik och för att fastställa lämplig behandling på sjukhusen. Linköpingsföretaget Sectra utvecklar IT-lösningar och tjänster för lagring, visning och arbete med medicinska bilder. Det kan röra sig om allt från röntgenbilder av ett slitet knä till bilder av en tumör i hjärnan. Sectra tillverkar inte själva röntgenapparaterna som tar bilderna, utan istället programvaran som gör att läkarna kan arbeta med bilderna på ett enkelt och säkert sätt.

Företaget hade redan gått över till den digitala tekniken när resten av fotobranschen på 90-talet gick från fysiska filmrullar till digital lagring. Sectras forskare hade tidigt en lösning för att paketera digitala bilder i små datafiler genom så kallad komprimering.

– Delar av jpeg-formatet (som fortfarande används i de flesta digitalkameror, red.) utvecklades av vår forskningsgrupp här i Linköping. Det innebar att vi kunde komprimera bilder tidigt, säger Torbjörn Kronander.

Han förklarar också att röntgenbilder innehåller enormt mycket information, och att det är extremt viktigt att en läkare tycker det går lätt och snabbt att arbeta med bilderna. Det kan bara uppnås genom komprimering.

Sectra_oversigt
Sectra finns i större delen av västvärlden, men det är huvudsakligen i Västeuropa som företaget har stora marknadsandelar.

Stora möjligheter i USA

Den absolut största delen av årsomsättningen på 1,5 miljarder kronor kommer från digital hantering av röntgenbilder. Samtidigt som Sectra i Skandinavien och Västeuropa har en marknadsandel på närmare 50 procent – och i Sverige hela 85 procent – finns det fortfarande stora möjligheter på den amerikanska marknaden.

– Inom det vi kallar för medicinteknik utgör USA hälften av världsmarknaden, och vi har bara fem procent av den marknaden. Samtidigt har vi de mest nöjda kunderna, så här har vi definitivt en möjlighet. Vi siktar på att bli fyra gånger större i USA, säger Torbjörn Kronander.

Bäst sex år i rad

Flera gånger har Sectra utsetts till den bästa leverantören inom sitt område i USA. Sectras PACS-produkt har till exempel vunnit utmärkelsen ’Best in KLAS’ sex år i följd, och enligt Torbjörn Kronander detta inte bara något som känns bra, utan det är absolut avgörande för ett företag i Sectras storlek om man vill nå framgångar i USA.
 
– Det känns – och är självklart – coolt, men det är helt enkelt nödvändigt för oss att profilera oss som en av de bästa, säger han.
I USA finns ett talesätt som går så här: ‘you haven’t been fired for buying from IBM’. Det vill säga att om man som inköpare har köpt en produkt av eller genomfört ett projekt med ett stort företag som IBM, General Electrics eller Philips och projektet går åt skogen, så får det inte så stora konsekvenser, för man utgår från att de stora företagen kan sina saker.

– Inställningen brukar vara att ’det var ju IBM eller GE, vem hade trott att det skulle gå åt skogen’, och så skakar man på huvudet och sedan var det bra med det. Om man istället köper från det där lilla, okända företaget så får det stora konsekvenser om något går galet, fortsätter Torbjörn. 

Han betonar hur viktigt det är att som litet företag alltid vara bättre, eftersom kunderna alltid väljer att köpa från de kända leverantörerna.

– Första gången vi vann ryckte de lite på axlarna, men nu när vi har vunnit sex år i rad så räknas vi också som en av de bästa, säger Torbjörn Kronander.

 

Torbjörn Kronander
Torbjörn Kronander är både vd och styrelseordförande i Sectra. Här står han framför det nya virtuella obduktionsbordet som sålts till 70-80 länder.

Produkt och service ska gå hand i hand

Hos Sectra likställer de valet av leverantör inom medicinteknik med valet man gör när man köper bil. Väljer du att köpa en Volvo, BMW eller Audi? Kanske spelar det inte så stor roll om du väljer den ena eller den andra, men tänk om verkstäderna och servicen fungerar mycket bättre hos en av tillverkarna?

– Kundens upplevelse av en produkt är inte bara själva produkten, utan också kontakten med företaget. Allt måste helt enkelt fungera, och det är där som vi är bäst. Det är också det som är svårast att konkurrera med, säger Torbjörn Kronander.

Han tillägger att en stor aktör som vill in på marknaden alltid kan köpa ett mindre företag som är bra på att utveckla en viss programvara. Men att få kundernas förtroende genom det personliga mötet och god service är svårt.

– Det är det vi får höra när vi frågar våra kunder varför de väljer oss. Så vår servicenivå är en stor del av förklaringen till våra framgångar, säger Torbjörn Kronander.

Artificiell intelligens ska inte ersätta läkarna

Sectra har stort fokus på vad artificiell intelligens (AI) kan betyda för deras programvara. Fördelen med AI är att man kan få datorer att utföra saker som det behövs människor till idag. Det kan exempelvis vara inom patologi, där man manuellt räknar antalet cancerceller. I framtiden kommer en dator att kunna göra detta betydligt snabbare och exaktare än en människa.

Bakgrunden till satsningen på AI är den press på sjukvården som många länder känner av. Den ökade pressen beror på av befolkningsutvecklingen, med människor som lever längre samtidigt som läkarna kan behandla mer komplicerade sjukdomar, vilket dessutom är mer tidskrävande.

– Vi tror att vi kan effektivisera läkarnas arbete samtidigt som vi inte tror att man kommer att byta ut läkarna mot datorer inom en överskådlig framtid, avslutar Torbjörn Kronander.
 

Materialet på dessa sidor är endast avsett som allmän produktinformation. Det ska inte ses som placeringsråd eller placeringsrekommendationer.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Att placera i fonder innebär en risk eftersom de pengar som placeras både kan öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Faktablad, informationsbroschyrer, hel-och halvårsrapporter samt fondbestämmelser finns på nordea.se/fondinfo och på Nordeas bankkontor.

Nordea Småbolagsfond Norden förvaltas av Nordea Funds Ab.

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?