Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Loading

0:00/0:00

Av:
Thomas Jensen

Sectra - skapar lönsamma bilder av kroppens inre

Hur kan ett litet svenskt företag, med mindre än 800 anställda, år efter år överträffa multinationella storföretag som General Electrics och Philips inom deras fält? I den här artikeln, om företag i den nya fonden Nordea Innovation Stars, tittar vi på Sectra, ett företag som är världsledande inom visning och lagring av röntgenbilder och medicinska bilder på sjukhus och som nu har fått sitt genombrott i USA. 

Aktivt ägarskap
Skandinavien

– Titta här. Här ser man hur läkaren, genom att använda vår programvara, kan bespara en patient ännu en stor och dyr operation för att ersätta en befintlig protes. Det enda patienten behöver göra är att genomgå en datortomografi, så kan hen få svar på vad det är som gör ont. 

Det säger en av Sectras dataspecialister vid en demonstration av hur företagets programvara snabbt bearbetar resultaten från datortomografin för en patient som gjort en höftoperation, men som klagar över smärtor. 

I vanliga fall skulle läkarna varit tvungna att operera igen för att ersätta protesen. Nu kan de istället röntga patienten i två olika positioner, och genom att undersöka röntgenbilderna med Sectras programvara kan läkarna med hjälp av olika algoritmer konstatera att protesen inte är lös och att ingen ny operation behövs.

Torbjörn Kronander
VD Sectra

Innovation är helt avgörande för ett IT-bolag

Sectras vd, Torbjörn Kronander, vet exakt vad som krävs av ett litet svenskt bolag som vill räknas till de främsta aktörerna: ständiga investeringar i utveckling och innovation. 

– För ett IT-bolag är det helt avgörande om du vill överleva. Världen rör sig snabbare och snabbare, så man kan aldrig bara luta sig tillbaka och njuta av framgången, säger Torbjörn Kronander. 

Utveckling är dyrt, och ibland gör man misstag, som att satsa resurser på något som inte leder någonvart. Men enligt vd:n måste det också finnas utrymme för det. 

– Man måste ha en kultur som förlåter misstag. Jag tror att detta är en av de saker vi är bra på här i Norden, och att vi har en platt ledningskultur. I Sectra har vi också som tumregel att om vi ska lägga tid och resurser på att utveckla en produkt på ett nytt område, så måste den potentiella marknaden vara värd minst en miljard kronor, säger Torbjörn Kronander.
 

Digitala pionjärer

Röntgenbilder har i över 100 år spelat en ytterst viktig roll inom diagnostiken och för att fastställa lämplig behandling på sjukhusen. Linköpingsföretaget Sectra utvecklar IT-lösningar och tjänster för lagring, visning och arbete med medicinska bilder. Det kan röra sig om allt från röntgenbilder av ett slitet knä till bilder av en tumör i hjärnan. Sectra tillverkar inte själva de stora röntgenapparaterna som tar bilderna, utan istället programvaran som gör att läkarna kan arbeta med bilderna på ett enkelt och säkert sätt. 

Företaget storsatsade på det digitala på 90-talet, när fotobranschen gick från fysiska filmrullar till digital lagring. Sectras forskare hörde till pionjärerna när det gällde att paketera digitala bilder i små datafiler genom så kallad komprimering. 

 – Delar av jpeg-formatet (som fortfarande används i de flesta digitalkameror, red.) utvecklades av vår forskningsgrupp här i Linköping. Det innebar att vi kunde komprimera bilder tidigt, säger Torbjörn Kronander. 

Han förklarar också att medicinska bilder innehåller enormt mycket information, och att det är extremt viktigt för läkare att kunna arbeta snabbt och enkelt med bilderna. Det uppnås genom ultrasnabba programvaror och effektiv bildåtergivning i datorerna, till exempel genom komprimering. 
 

Carl Mattiasson
Carl Mattiasson
Fondförvaltare Nordea Innovation Stars

Fondförvaltaren: En nordisk framgångssaga 

Sectra är ett av cirka 50 huvudsakligen nordiska bolag i Nordeas nya fond, Nordea Innovation Stars. Carl Mattiasson förvaltar fonden tillsammans med Niklas Kristoffersson, och han är entusiastisk när har pratar om det han kallar en nordisk framgångssaga.

– Sectra har ett fantastiskt erbjudande, en affärsmodell som ger hög avkastning, en lång tillväxtbana och skyddas av tydliga inträdesbarriärer, förklarar han. 

Han betonar också att Sectra har en stark ledningsgrupp med god företagskultur, där de alltid sätter kunden i första rummet. Detta, i kombination med hög innovationskapacitet, gör att företaget hela tiden kan förbättra sitt erbjudande till kunderna och göra mer affärer med dem. 

– Om de fortsätter på den inslagna vägen är jag övertygad om att Sectra kommer att ha en ännu bättre affärsmodell i framtiden, som skapar ännu mer värde för kunderna och ger betydligt högre omsättning, säger Carl Mattiasson.  

Till följd av befolkningsförändringar måste sjukvårdssystemet bli effektivare för att kunna hantera ett ökat tryck. I takt med att vi människor blir allt äldre, ökar också sjukvårdskostnaderna. Sjukhusen behöver ”industrialiseras” för att förbättra effektiviteten, och Sectra och Cellavision är två svenska företag som har världsledande produkter och spelar en viktig roll i den här utvecklingen inom sina respektive fält.
 

USA är nästa tillväxtmöjlighet

Sectra har omkring 80-85 procents marknadsandel i Sverige, vilket visar att deras koncept håller, enligt Carl Mattiasson. Han säger att nästa tillväxtmöjlighet finns i USA, där Sectra har de ledande och allra mest krävande sjukhusen som kunder, och de är viktiga referenskunder om man vill ha en större del av marknaden. 

– Sectras marknadsandel i USA är bara runt 4-5 procent, men andelen nya beställningar är betydligt högre. Det visar att de kommer att fortsätta ta marknadsandelar över tid, säger Carl Mattiasson. 

Förvaltaren berättar också att Sectra utöver sin digitalisering av medicinska bilder också är på gång att lansera en lösning för digital patologi, som han tror har stor intäktspotential.

– Sannolikheten att Sectra lyckas här är större än normalt eftersom de kan dra nytta av sin befintliga kundbas inom röntgen, säger Carl Mattiasson.
 

Bäst sju år i rad

Flera gånger har Sectra utsetts till den bästa leverantören inom sitt område i USA. Sectras PACS-produkt har till exempel sju år i rad vunnit utmärkelsen ”Best-in-KLAS”, som leverantören med de nöjdaste kunderna enligt oberoende undersökningar vinner, och enligt Torbjörn Kronander är detta inte bara en ära, utan det är absolut avgörande för ett företag i Sectras storlek om man vill nå framgångar i USA. 

– Det känns – och är självklart – coolt, men vi måste helt enkelt vara bäst, säger han. 

I USA finns ett talesätt som går så här: ”Nobody ever got fired for buying from IBM”. Det vill säga att om man som inköpare har köpt en produkt av eller genomfört ett projekt med ett stort företag som IBM, General Electrics eller Philips och projektet går åt skogen, så behöver det inte få så stora konsekvenser, för man utgår från att de stora företagen kan sina saker. 

– Inställningen brukar vara att ”det var ju IBM eller GE, vem hade trott att det skulle gå åt skogen”, och så skakar man på huvudet och sedan var det bra med det. Om man istället köper från det där lilla, okända företaget så kan det få stora konsekvenser för karriären om det inte fungerar, säger Sectras vd och styrelseordförande. 
Han betonar hur viktigt det är att som litet företag alltid vara bättre, eftersom kunderna alltid väljer att köpa från de kända leverantörerna. 

– Första gången vi vann ”Best-in-KLAS” ryckte de lite på axlarna, men nu när vi har vunnit sju år i rad så räknas vi som en av de bästa, säger Torbjörn Kronander.

 

 

Tänk på att en fonds historiska avkastning inte är en garanti för att den ska ge samma avkastning framöver. Att spara i fonder innebär en risk, eftersom de pengar som placeras både kan öka och minska i värde. Det är alltså inte säkert att du får tillbaka alla de pengar du har satt in.

Hel- och halvårsrapporter, faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser hittar du på sidan om vårt fondutbud, och på Nordeas bankkontor.

Materialet är endast avsett som allmän produktinformation. Det ska inte ses som placeringsråd eller placeringsrekommendationer.

Nordea Innovation Stars förvaltas av Nordea Funds Ab 

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?