Topfoto
Av:
Lasse Karner

Singapore ser potential i alternativa proteinkällor

Framtidens mat? Klimatförändringar och coronapandemin har fått önationen Singapore att satsa ännu mer på att säkra en hållbar och stabil livsmedelsförsörjning. Labbkött och växtbaserade alternativ är på frammarsch.

Hållbarhet
Global
Innovation

- Jag trodde aldrig att detta skulle bli möjligt under min livstid. Så beskriver 40-åriga Maryanna Abdo upplevelsen av att sätta tänderna i en bit labbkött. Hon har varit vegetarian i tretton år, men kanske inte så länge till. I Singapore håller en ny sorts kött på att lanseras. Det kallas omväxlande för odlat kött, cellbaserat kött eller labbkött. Den gemensamma nämnaren är att köttet inte kommer från ett slaktat djur utan från cellvävnader som odlas i ett laboratorium. Före nyår blev Singapore det första landet i världen som godkände försäljning av labbkött. Därför kunde Maryanna Abdo nyligen sätta sig till bords och provsmaka fyra olika rätter med labbkyckling. 

- Konsistensen var precis som en vanlig kyckling, och smaken likaså, säger hon om upplevelsen. Maryanna Abdo har under flera år valt bort kött främst för att hon är kritisk till köttindustrin och av etiska skäl.

- Jag tycker faktiskt att kött smakar riktigt bra så om djuren slapp lida så skulle jag äta det varje dag, förklarar hon. Hennes möjligheter att göra detta i framtiden beror mycket på de senaste årens stora framsteg inom molekylärbiologi och cellkulturteknik. Priset har rasat så mycket att det nu börjar bli möjligt att sälja labbköttet till en bred allmänhet. Maryanna Abdo provsmakade produkter som tagits fram av företaget Eat Just från San Francisco.

Eat Just
Laboratoriekyckling producerad av företaget Eat Just, som är de första att starta produktion av odlat kött i Singapore.

Innovation är nädvändig

Och det är ingen slump att Eat Just har lämnat USA:s västkust och begett sig till Singapore. Regeringen jobbar hårt för att skapa en marknad för just sådana företag. Den tätbefolkade stadsstaten kan inte föda sin befolkning utan livsmedelsimport. Livsmedelsförsörjningen har alltid varit en viktig politisk fråga och den har blivit ännu viktigare på grund av klimatförändringarna och nu också coronapandemin.

Efter pandemin har regeringen börjat jobba ännu mer med landets förmåga att klara avbrott eller störningar i livsmedelsförsörjningen, säger Paul Teng, forskare inom livsmedelssäkerhet vid Nanyangs tekniska universitet i Singapore. Han är en av de specialister som är regeringens rådgivare på området och han förklarar att Singapore har två mål.

Det första handlar om livsmedelssäkerhet och -försörjning, där målsättningen är att kunna uppnå en självförsörjningsgrad på 30 procent före 2030 jämfört med under 10 procent i dag. Det är ingen lätt uppgift för Singapore som har små jord- och vattenresurser. Nya och innovativa metoder är därför nödvändiga. Det andra målet är därför att göra Singapore till ett centrum för ny livsmedelsteknik.

Regeringen vill att det ska bli en ny bransch i Singapore. Efter finans, läkemedel och tillverkningsindustri ska agroteknik bli det nya fokusområdet. Här vill man lära sig av ett land som Holland som inte bara är ledande inom teknik utan också producerar fler livsmedel för sin befolkning. Så dessa saker hänger samman, säger Paul Teng.

Kelvin Ng
Kelvin Ng är Business Development Director för Green Monday, företaget bakom Singapores första konceptrestaurang för växtbaserade produkter, Green Common.

Potentialen är stor – och går långt utanför landets gränser. Över hela världen konkurrerar ett växande antal uppstartsföretag om att ta täten i den tekniska utvecklingen på en marknad som kan bli extremt lukrativ. Storbanken Barclays uppskattar att den samlade marknaden för köttalternativ kan vara värd 140 miljarder dollar år 2029 jämfört med 14 miljarder dollar 2019. För att sätta fart på utvecklingen så hjälper Singapores regering till med forskning och utveckling, erbjuder finansieringsmöjligheter och ser till att lagen inte sätter käppar i hjulet. Det har redan lett till innovationer och entreprenörsanda. Företag i Singapore tillhör de ledande inom odling av cellbaserade skaldjur och mjölk medan kycklingköttet från Eat Just snart är på väg till både restauranger och livsmedelsaffärer. Och så finns alla de växtbaserade varianterna. Av alla olika slags alternativa proteinkällor är det här som man har kommit längst.

"Regeringen vill att det ska bli en ny bransch i Singapore. Efter finans, läkemedel och tillverkningsindustri ska agroteknik bli det nya fokusområdet."
Paul Teng, forskare inom livsmedelssäkerhet vid Nanyang Technological University i Singapore

Vill övertyga köttätare

Det gäller exempelvis Singapores första kombinerade restaurang och matmarknad för växtbaserade produkter som öppnade för ett par månader sedan. Den går under namnet Green Common och ägs av Hongkong-företaget Green Monday. Idén är att visa upp de många växtbaserade livsmedlen och locka köttätarna att testa nya matvanor.

På menyn finns både västerländska rätter som hamburgare och korv, men man har också satsat på lokala favoriter som nudelsoppan Laksa och Singapores paradrätt Hainankyckling med ris. Men istället för kyckling-, gris- och oxkött kommer proteinerna från ”köttbitar” som baseras på bearbetade grönsaker.

Över en lunch förklarar Green Mondays konceptutvecklingschef, Kelvin Ng, varför produkterna måste likna kött.

– Vår främsta målgrupp är inte vegetarianerna. Vi vill nå ut till de som äter kött morgon, middag, kväll och antagligen även när de drömmer. Därför måste våra produkter smaka som kött och likna kött, för det är kött de vill ha, säger han.

Marknaden för dessa produkter har exploderat de senaste åren, bland annat tack vare att konsumenterna blivit mer klimatmedvetna. Men om köttalternativen ska slå igenom på bred front så krävs det mer. Istället för att mässa om hälsofördelar och klimatavtryck så handlar det om att ändra folks vanor genom att skapa ett attraktivt alternativ och göra det till ett livsval, menar Kelvin Ng.

Och så ska priset vara konkurrenskraftigt och produkterna lätta att få tag på.

Meatless meatballs
Köttfria köttbullar från menyn hos Green Common, en konceptrestaurang för växtbaserade produkter.

Behov av mer forskning 

På bordet framför oss står en förrätt som på menyn heter köttfria köttbullar. De köttfria köttbullarna har tillagats av ett alternativ till köttfärs från Green Mondays eget varumärke OmniMeat. Det består av sojabönor, gula ärtor, shitakesvamp och ris samt rödbetssaft som ger den rätta färgen. Just nu bygger företaget en fabrik i Kina som ska sköta tillverkningen för den kinesiska marknaden. Det kräver investeringar och på den punkten har det hänt mycket, förklarar Kelvin Ng.

– Tidigare tittade investerarna konstigt på en och frågade: Varför ska jag satsa pengar på det här? Vad är det för fel med riktigt kött? Så säger de inte i dag.

Även Paul Teng från Nanyangs tekniska universitet ser en stor potential i växtbaserade proteinkällor. Inte minst i Asien där tofu redan är en självklar ingrediens. Däremot är tillverkningen ännu alltför energikrävande, så det finns fortfarande behov för mer forskning på området. Och han ser även andra varningssignaler.

– För vad är det som ingår i växtbaserade produkter? Jo, olika sorters bönor. De är en mycket viktig proteinkälla för miljoner människor i världens fattigaste länder. Vi måste beakta konsekvenserna för dessa länder och ta hänsyn till de moraliska aspekterna. Och det har vi ännu inte börjat göra, säger han.

 

Denna artikel är endast avsedd att ge allmän och inledande information till investerare och skall inte tolkas som grund för eventuella investeringsbeslut. Innehållet på sidan utgör därför inte individuell rådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden eller lagen om finansiell rådgivning till konsumenter. Mottagaren av informationen på sidan bör vara uppmärksam på uttalanden om framtidsbedömningar är förenade med osäkerhet och rekommenderas att komplettera sitt beslutsunderlag med det material som bedöms som nödvändigt.

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?