Upp för trappor
Maria Rengefors
Maria Rengefors

Sjung långsamhetens lov - börja månadsspara

Kanske drömmer vi alla om att göra det där snabba klippet. Men sanningen är att det är mycket få förunnat att lyckas med det. Och när den insikten sjunker in är det lätt att ge upp. Gör inte det! Börja månadsspara. Det kan nästan alla. 

Fonder
Sparande
Maria Rengefors
Maria Rengefors
Chef för Nordea Fonder Sverige

Vad ska man då välja att spara i? En fond förstås. Faktum är att 41 procent av svenskarna tycker att just fonder är den bästa sparformen för långsiktigt sparande (se Fondbolagens förenings Fondspararundersökning 2020).

Varför är just månadssparande så bra? Massa skäl. Det är smidigt. Du bestämmer en dag i slutet av månaden när pengarna ska dras. Då har lönen kommit in och räkningar ska betalas. Sen bestämmer du hur stort det beloppet ska vara. Oftast kan det räcka med 100 kronor. Vips är du igång! Och vips så märker du inte ens att beloppet dras, däremot fortsätter ditt fondsparande att växa över tid. 

100 kronor är förstås inte ett jättehögt belopp och det finns olika riktmärken om hur mycket man bör spara av sin månadslön – 10 procent till exempel. Kan ju i och för sig ligga något i det, men det allra viktigaste är att du kommer igång. Börja med en summa som du känner att du kan avvara. Om ett år kan du utvärdera och kanske höja beloppet.
 

"Det allra viktigaste är att du kommer igång!"

 

Vilken fond ska jag välja? Det finns så klart massor att välja på och det är självklart upp till dig. Men om du inte har något sparande tidigare, är lite yngre och tänker dig att spara länge, så är det ett bra tips att välja en global aktiefond. Det betyder att placeringarna görs på all världens aktiemarknader.

När är rätt tid att börja? Det är svårt att veta när det är dyrt eller billigt på börserna. Genom ditt månadssparande behöver du inte fundera över det. Ibland får du många andelar för pengarna, ibland färre, men hela tiden bygger du på ditt kapital och får förutsättningar för god avkastning över tid. Och har du ett långsiktigt sparande ska du förstås inte sluta eller sälja vid första bästa börsfall.

Känner du dig osäker, ring och fråga! Du kan också testa att själv sätta ihop en portfölj med hjälp av vår fondväljare. Fondväljaren hittar du här.

Låt sedan både tiden och ditt sparande ha sin gilla gång. Rätt var det är har åren gått och du kommer då att tacka ditt yngre jag för att du var så klok och började månadsspara en gång för länge sedan. Jag har varit på många kundträffar genom åren och jag träffar nästan alltid kunder som började spara regelbundet i just fonder en gång i tiden och idag är väldigt glada över det.

Råd för ditt månadssparande

  1. Bara gör det! Sätt igång!
  2. Välj en bred aktiefond – gärna en som placerar på alla världens aktiemarknader. Kallas globalfond. Särskilt viktigt om du är lite yngre och/eller tänker spara länge. 
  3. Börja med ett belopp som känns bekvämt. Lägg in en påminnelse till dig själv om ett år – då kan du kanske höja beloppet.
  4. Våga drömma. Grundplåt till ny bostad? Eller en resa? Oavsett vad, det hjälper att sätta upp ett konkret mål.

 

Tänk på att en fonds historiska avkastning inte är en garanti för att den ska ge samma avkastning framöver. Att spara i fonder innebär en risk, eftersom de pengar som placeras både kan öka och minska i värde. Det är alltså inte säkert att du får tillbaka alla de pengar du har satt in.

Hel- och halvårsrapporter, faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser hittar du på sidan om vårt fondutbud, och på Nordeas bankkontor.

Materialet är endast avsett som allmän produktinformation. Det ska inte ses som placeringsråd eller placeringsrekommendationer.

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?