Sectra
Av:
Thomas Jensen

Snabbspår för fältsjukhus

Företag under coronakrisen: För svenska Sectra som specialiserat sig på så kallad medicinsk bildhantering har det varit en hektisk tid under coronapandemin. De har skapat ett snabbspår för sjukhus som haft behov av att snabbt bygga upp fältsjukhus. För Marie Ekström Trägårdh, chef för Imaging IT Solutions på Sectra, har detta inneburit mer arbete än någonsin. De senaste veckorna har hon arbetat med att se till att Sectra kan ställa upp för sina kunder i denna märkliga tid.

När läkare på sjukhus världen över granskar och analyserar röntgenbilder är det troligtvis svenska Sectras utrustning och avancerade programvara de använder. Sectra har närmare 2 000 kunder, och företaget är världsledande inom allt som handlar om visning och lagring av röntgenbilder och scanning. Och under coronakrisen har alla anställda bråda dagar.

- Jag känner ett ansvar för att hjälpa till. De senaste veckorna har jag jobbat mer än någonsin förr. Det är mycket uppmuntrande att vi kan göra något meningsfullt i denna förfärliga kris, säger Marie Ekström Trägårdh, som är chef för 700 medarbetare inom Sectras största affärsområde, Imaging IT Solutions.

Som i krig

Sectra har samarbetspartners och anställda över hela världen och ledningen insåg därför tidigt att coronaviruset var något utöver det vanliga. Det är framför allt personliga skildringar från Italien om kaos på sjukhus och städer med tomma gator som gjort intryck.

- Våra italienska samarbetspartners sade att detta är värre än man kan föreställa sig, förklarar Marie.

Marie Ekström Trägårdh och hennes kollegor i Sectras ledning förstod också efter hand hur omfattande pandemin var: först utbrottet i Norditalien, sedan kom sjukdomen till Stockholm, och de senaste veckorna har den verkligen eskalerat i USA.

- Vi följde informationen i medierna och från regeringar och hälsomyndigheter, men det var särskilt de personliga berättelserna som gjorde att vi insåg omfattningen. Våra partners i Norditalien beskrev hur förfärligt det var, och att det här skulle man ta på fullt allvar, berättar Marie Ekström Trägårdh.

Marie Ekström Trägårdh
Marie Ekström Trägårdh är chef för 700 medarbetare inom Sectras största affärsområde, Imaging IT Solutions.

Snabbspår för uppförande av fältsjukhus

Coronaviruset ledde direkt till strukturella förändringar hos Sectra. Företaget har en stor supportavdelning, utspridd på många platser i världen. Det var viktigt att hela tiden kunna erbjuda support till användarna ute på sjukhusen. Så redan tidigt infördes veckomöten, där alla supportavdelningar deltar och kan rapportera om problem i driften och om de behöver hjälp från kollegor i andra länder. Dessutom är det fokus på medarbetarnas hälsa.

Alla landchefer rapporterar löpande om vi har någon i personalen som vi misstänker kan vara sjuk. Jag kan gå i god för att vi hela tiden har koll på om de 700 jag chefar över är friska.

Sectra fick också ut ett budskap till sina kunder, det vill säga sjukhusen, om att de kunde hjälpa till med att bygga upp fältsjukhus på rekordtid, fortsätter Marie Ekström Trägårdh.

- Redan tidigt i processen upprättade vi ett snabbspår för att ge sjukhusen omedelbar hjälp. Detta har vi använt oss av i London och i Stockholm, och vår engelska landchef kunde dela med sig av sina erfarenheter till vår Sverigechef när andra sjukhus ville utöka sina befintliga röntgenavdelningar med särskilda covid-enheter, tillägger Marie.

"Det är mycket uppmuntrande att vi kan göra något meningsfullt i denna förfärliga kris"
Marie Ekström Trägårdh, chef för Imaging IT Solutions i Sectra.

Kan leda till ett mer effektivt Sectra

Under coronakrisen har Sectra i stor utsträckning kunnat bedriva verksamheten som normalt. De har fortsatt att installera utrustning och implementera programvara ute hos nya kunder och erbjudit support till befintliga kunder. Men Marie Ekström Trägårdh och hennes team har märkt att mycket kan göras utan att Sectras medarbetare behöver finnas på plats fysiskt på sjukhusen för att ansluta datorer och nätverk.

- Vi har genomfört många fjärrinstallationer i USA, det är nytt för oss. Normalt reser vår personal mycket till ett nytt sjukhus, men det har vi lagt av med. Vi ska vara innovativa och hitta nya lösningar för den utrustning som ska installeras och när det gäller utbildningen av nya användare. Så nu sparar vi tid och resekostnader, berättar Marie Ekström Trägårdh.

Hon förklarar att Sectras medarbetare har varit mycket kreativa och bland annat producerat mängder av videor med e-kurser för nya användare.

- Vi har fått mycket beröm för det, men vi ska också träffa våra kunder, för de personliga kontakterna är viktiga. Men mycket kan också göras på distans. Jag tror att de erfarenheter vi får under den här tiden kan bidra till att göra Sectra mer effektivt eftersom vi kan sköta installationer och ge support till våra kunder på ett nytt och mer effektivt sätt, och det är alltid bra när man ska expandera verksamheten, säger Marie Ekström Trägårdh.

Nordeafonder med innehav i Sectra

  • Nordea Swedish Ideas Equity Fund
  • Nordea Swedish Stars
  • Nordea Generationsfonder
  • Nordea Nordic Fund
  • Nordea Nordic Stars
  • Nordea Småbolagsfond Norden
  • Nordea Småbolagsfond Sverige

Denna artikel är endast avsedd att ge allmän och inledande information till investerare och skall inte tolkas som grund för eventuella investeringsbeslut. Innehållet på sidan utgör därför inte individuell rådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden eller lagen om finansiell rådgivning till konsumenter. Mottagaren av informationen på sidan bör vara uppmärksam på uttalanden om framtidsbedömningar är förenade med osäkerhet och rekommenderas att komplettera sitt beslutsunderlag med det material som bedöms som nödvändigt.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Att placera i fonder innebär en risk eftersom de pengar som placeras både kan öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Faktablad, informationsbroschyrer, hel-och halvårsrapporter samt fondbestämmelser finns på nordea.se/fondinfo och på Nordeas bankkontor.

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?