Storytel
Av:
Annika Hagstedt

Storytel – bolaget som revolutionerade bokbranschen

Bokindustrin i Sverige har under många år varit pressad. Men 2017 rapporterade Svenska förläggarföreningen att försäljningen var upp 4,5 procent och under de första sex månaderna 2018 har försäljningen ökat med 6 procent. Förklaringen ligger i tillväxten av digitala abonnemangstjänster som Bookbeat, Nextory och Storytel. Det sistnämnda, Storytel, kontrollerar över 80 procent av den svenska marknaden och nu fortsätter de sin expansion ut i världen.

Insikt
Sverige

Storytel lanserade sin första ljudbok redan 2005, vilket var två år innan lanseringen av den första generationens Iphone. Sambandet mellan en ökad användning av smartphones och ljudböcker är tydligt. Storytel är idag ett börsnoterat bolag som grundades av entreprenören Jonas Tellander. Han har arbetat hårt för att införa en annan ersättningsmodell än den som tidigare varit standard i bokbranschen. Istället för att få betalt för varje såld bok ville Jonas och Storytel att ersättningen skulle utgå ifrån hur mycket tid som läsaren investerar i varje bok. I en intervju till tidningen BreakIt säger Jonas Tellander;

- Vi säljer inte böcker längre utan vi säljer tillgång till en katalog och det som är intressant är människors tid. Det här är ett helt annat upplägg än hur bokbranschen funkat i 200 år.

Verksamheten i Sverige står för ca 50 procent av bolagets omsättning och uppvisar en god lönsamhet. Den internationella verksamheten är under kraftig tillväxt och förväntas gå ”break-even” tidigast 2021. Thailand, Mexiko och Brasilien är några av de marknader dit Storytel nyligen gjort entré samtidigt som de skalar upp sin verksamhet ibland annat Nederländerna, Polen, Finland, Ryssland, Spanien, Indien och Turkiet.

 

Storytel är ett mycket intressant innehav för oss. De har gjort mycket rätt på sin tillväxtresa och vi bedömer att de har goda möjligheter att växa snabbt
Pontus Dackmo

Tidigare i höstas investerade Nordea Fonder i bolaget genom fonderna Nordea Småbolagsfond Norden och Nordea Småbolagsfond Sverige.

- Storytel är ett mycket intressant innehav för oss. De har gjort mycket rätt på sin tillväxtresa och vi bedömer att de har goda möjligheter att växa snabbt. Idag är Storytel, utöver Amazons Audible´s, den enda aktören med internationella ambitioner och vi är imponerade av vad ägaren Jonas Tellander har åstadkommit säger Pontus Dackmo i Nordeas Fundamental Equitues team som särskilt analyserat bolaget.

Bolaget hade 721 000 betalande abonnenter under det tredje kvartalet 2018 och abonnenttillväxten uppgick till 43% under det tredje kvartalet (19% i Sverige och 74% internationellt). Ljudboksbiblioteket består av egen produktion, licensierade produkter och tredjeparts produktion. I Sverige utgörs Storytels bibliotek till ca 40 procent av egen produktion.

- Att bolaget har en så hög andel egen produktion ser vi som en styrka och konkurrensfördel. 2016 förvärvade Storytel bokförlaget Nordstedts och fick därigenom titlar som bland annat Stig Larssons millenium serie och Astrid Lindgrens barnböcker vilket också är gynnsamt för bolagets globala expansion fortsätter Pontus.

Bokbranschens Netflix

I dagsläget finns tusentals titlar på Storytel, både på svenska och engelska, och fler läggs till varje månad. Storytel har som komplement även gett ut egna böcker under namnet Storyside. Det här är ett sätt att fylla hål där bolaget anser att böcker saknas och på samma gång bredda utbudet hos Storytel.

- Att även äga sitt innehåll är en konkurrensfördel jämfört med traditionella streamingtjänster som bara distribuerar innehåll. Storytel kan på detta vis även ta betalt för sitt innehåll vilket kan ge en bättre intjäning. Här ser vi likheter med till exempel Netflix som också vuxit sig starka bland annat genom många framgångsrika serier som bolaget själva producerat avslutar Pontus.
 

Om Storytel

Storytel är ett svenskt bolag som erbjuder digitala abonnemangstjänster som strömmar ljudböcker till din mobiltelefon. Användarna betalar en månadsavgift och får fri tillgång till de ljudböcker och e-böcker som finns i tjänsten.

 2016 förvärvade bolaget det svenska anrika bokförlaget Nordstedts. Samma år köpte de även sin danska konkurrent Mofibo.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Att placera i fonder innebär en risk eftersom de pengar som placeras både kan öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Faktablad, informationsbroschyrer, hel-och halvårsrapporter samt fondbestämmelser finns på nordea.se/fondinfo.

Materialet på dessa sidor är endast avsett som allmän produktinformation. Det ska inte ses som placeringsråd eller placeringsrekommendationer.

 

Nordeas Småbolagsfond Norden och Nordea Småbolagsfond Sverige förvaltas av Nordea Funds Ab

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?