Hero
Av:
Thomas Jensen

Tälttur och vandring: Årets sommarsemester blir en nära resupplevelse

Norrmännen och svenskarna plockar fram vandringskängorna medan danskarna ska lära sig att bli överraskade i sitt eget land. Coronakrisen skapar nya och nära resmönster.

Skandinavien

Coronakrisen kommer att ändra våra resvanor rejält den närmaste tiden. För när flygbolagen i stort sett stängt verksamheten och många länder i Europa avråder från utlandsresor denna sommar så måste man hitta närmare alternativ till Toscana och Mallorca. Och folket i Skandinavien letar just nu efter reseupplevelser som bara ligger runt hörnet.

– Folk har börjat beställa sin sommarsemester hos oss, med de tittar också extra noga på avbeställningsvillkoren just nu, säger Maria Ros Jernberg från svenska turistföreningen (STF).

Det är dramatiska siffror som FN:s turistorganisation UNWTO publicerar i sin bedömning av vad coronaviruset ställt till med. I januari trodde UNWTO att den globala turistindustrin skulle växa med 20-30 procent. Nu tror man att antalet utländska turister kan minska med 20-30 procent istället. Det innebär ett intäktstapp på mellan 200 och 300 miljarder kronor.

Maria Ros
Maria Ros Jernberg
Kommunikationschef, STF – Svenska Turistföreningen

Norrmännen köper tält

Försäljningen av tält har ökat i Norge. Många norrmän planerar nämligen att tillbringa sin semester hemma i sommar. Redan under påsken var det många som gav sig ut på friluftstur och de allra flesta norrmän väljer att stanna kvar i Norge i sommar.

– Norrmännens resmönster har förändrats. Vanligtvis reser över en miljon utomlands för att fira sommarsemester. De planerar nu istället att tillbringa semestern i Norge. Vi räknar med att många fler kommer att ge sig ut på våra vandringsleder och övernatta i våra stugor. Folk längtar efter att åka till fjällen och vi ser verkligen fram emot att få ta emot dem, säger Mette Øinæs Habberstad, kommunikationschef på DNT, Norges turistförening som har över 300 000 medlemmar.

Under en tid fick norrmännen inte åka till sina fritidshus om de inte låg i hemmakommunen. Men 20 april blev det tillåtet att åka till fjällen eller kusten igen.

Svenskarna semestrar som i gamla tider

Svenska turistföreningen ser ett mönster i bokningarna som man inte sett på många år. Folk bokar korta vistelser inte långt ifrån hemmet.

– De senaste åren har våra kunder bokat två veckor i fjällen med guide, men nu bokar de istället korta vistelser på fyra dagar i skärgården, sen åker de hem igen en vecka och sedan bokar de två nätter i en stuga där de kan vandra och som inte ligger långt hemifrån. Det är lite som förr när man åkte ut på landet under semestern, säger Maria Ros Jernberg på STF.

Allt fler besökare har hittat till STF:s webbplats. Många är intresserade av att vandra och många läser avbeställningsvillkoren noga.

– Folk beställer korta vistelser så att de har något att se fram emot. Och jämfört med tidigare så vill de gärna kunna avbeställa fram till dagen före avresan. Därför säljer vi inte så många paketresor som måste avbeställas minst 30 dagar i förväg, men desto fler stugnätter som man kan avbeställa med kort varsel om myndigheterna skulle införa ett reseförbud, säger Maria Ros Jernberg.

Jens Müller
Jens Müller
Ordförande, Danske Destinationer

Foodtrucks och avstånd

Kreativitet blir avgörande för företag som vill klara sig helskinnade genom krisen. Hotellägare och krögare måste vara redo att lägga om verksamheten så att de finns där kunderna finns.

– Om inte kunderna kan gå in på restaurangen på grund av restriktioner måste ju restaurangerna komma ut till kunderna. Så jag tänker att de som våga köpa en foodtruck och ställa den i ett sommarstugeområde och ordna med bord och bänkar så att kunderna kan hålla avstånden, de kan nog klara sig rätt bra. Det handlar mycket om att ha en positiv inställning till förändring, säger Jens Müller.

Turistforskaren Kristina Nilsson Lindström från Göteborgs universitet håller med om att det krävs kreativitet för att klara krisen. Men hon tvivlar på om turistnäringen klarar en snabb omställning.

– Turistindustrin består av många småföretag och marginalerna är inte särskilt stora, så om krisen blir långvarig kommer många att gå under, säger hon.

Tillbaka nästa år, om …

Tidigare kriser som slagit hårt mot turistnäringen har alltid följts av perioder när turismen faktiskt ökat snabbt.

– Vi har haft finanskrisen, terrorattentatet den 11 september 2001 och naturkatastrofer, och den fallande kurvan har alltid vänt upp igen. Den här gången blir det helt avgörande hur lång tid coronakrisen varar. Om restriktionerna hävs så smått nu så tror jag att vi nästan är tillbaka på samma nivå nästa sommar. Det förutsätter dock att vi inte får en andra eller tredje smittvåg, för då kommer det att se helt annorlunda ut, säger Kristina Nilsson Lindström.

Turistforskaren tror nämligen att om vi får fler smittvågor så kommer turismen att ändras i grunden. Många flygbolag har just nu inga kunder och ligger farligt nära en konkurs.

– Så det kan bli så att vi alla vill resa bort, men det är inte säkert att alla flygbolag finns kvar då och så kan det bli mycket dyrare att flyga, säger hon.

 

 

Denna artikel är endast avsedd att ge allmän och inledande information till investerare och skall inte tolkas som grund för eventuella investeringsbeslut. Innehållet på sidan utgör därför inte individuell rådgivning enligt lagen om värdepappersmarknaden eller lagen om finansiell rådgivning till konsumenter. Mottagaren av informationen på sidan bör vara uppmärksam på uttalanden om framtidsbedömningar är förenade med osäkerhet och rekommenderas att komplettera sitt beslutsunderlag med det material som bedöms som nödvändigt.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Att placera i fonder innebär en risk eftersom de pengar som placeras både kan öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Faktablad, informationsbroschyrer, hel-och halvårsrapporter samt fondbestämmelser finns på nordea.se/fondinfo och på Nordeas bankkontor.

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?