Thunberg
Av:
Charlotte Holst

Analytiker: Thunberg-effekten sätter fart på den gröna omställningen

Den tilltagande miljöaktivismen skyndar på den gröna omställningen, menar analytiker. Politikerna uppmanas att skärpa miljölagstiftningen och kapitalförvaltare vänder ryggen åt fossila bränslen. Även näringslivet märker av Thunberg-effekten: Hon kommer på tal varje gång jag pratar med kunder, säger en försäljningschef. 

Global
Insikt

När passagerarstatistiken för det svenska inrikesflyget i augusti släpptes nyligen var det många som tappade hakan. Passagerarantalet hade minskat med 10 procent jämfört med samma period förra året. En flyganalytiker tyckte att siffran var ”extrem” och ansåg att flygskam var en förklaring till nedgången. Om det är skam eller höjd flygskatt som fått svenskarna att köpa färre flygbiljetter är inte fastlagt, men utan tvivel har Greta Thunberg och andra ungdomar skapat stor uppmärksamhet kring klimatfrågan.

En konkret konsekvens av det växande intresset för hållbarhet är att oljeindustrin i Norge fått svårt att locka unga medarbetare. Det säger Thina Margrethe Saltvedt som var oljeanalytiker på Nordea i tio år och nu är chefsanalytiker på Nordeas enhet för Sustainable Finance 

– Unga människor vill inte arbeta med olja och gas. Det är en industri som inte har någon framtid i ett koldioxidsnålt samhälle, och varför arbeta i bransch som är på fallrepet? Det är en svår sits för oljebolaget. De lägger miljoner på kampanjer där de kallar sig för energibolag istället för oljebolag och tar fram affischer med ungdomar som står framför vindkraftverk. Det är intressant att se hur de försöker ändra sin image, säger hon.

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?