vinylskivor
Av:
Annika Hagstedt

Tips - så kommer du igång med ditt månadssparande

Det gamla ordspråket ”många bäckar små gör en stor å” passar sig alldeles utmärkt när det kommer till att förklara fördelen med att månadsspara i fonder. För det är just så, många insättningar över tid bidrar både till minskad risk och är ett utmärkt sätt att bygga upp ett sparkapital.

Insikt

Oroliga börser och låga räntor kan skapa många frågetecken kring hur man ska placera sitt sparande. Men en väl beprövad metod för att råda bot på detta är att ha ett regelbundet månadssparande i fonder.

Eftersom du regelbundet sparar en fast summa köper du fler fondandelar när marknaderna sjunker, och färre när marknaderna stiger. När kursen faller får du fler fondandelar vid varje köptillfälle, som sedan följer med när kursen sedan vänder upp igen.

 

 

Ingela Gabrielsson
Privatekonom på Nordea

Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson tipsar om månadsspar

- Ett automatiskt sparavdrag gör att du inte behöver komma ihåg att aktivt spara varje månad – det händer ändå.
 

- Det behöver inte vara något stort belopp, därför behöver det inte heller bli kännbart i din ekonomi.
 

- Eftersom vi har så låga boräntor just nu kan det vara smart att öka sitt månadssparande för att på så sätt dra nytta av det låga ränteläget och ”vänja” sin ekonomi till en högre räntenivå och samtidigt spara pengar.
 

- Din konsumtion anpassas mer eller mindre omedvetet efter de pengar du har tillgängliga – och dit räknas inte ett månadssparande.
 

- När du ska ta ut dina pengar ur fonden, gör på samma sätt som när du sparar, gör flera uttag och sprid ut även dem över tid för att parera börsen. 
 

- Oavsett vilket ändamål du har med ditt sparande; till buffert, semester eller pension så passar ett regelbundet månadssparande.
 

- Du kan starta ditt sparande genom att logga in i Internetbanken och lägga in valfritt månadsbelopp.

 

Börja i tid – det gör skillnad

Eftersom ett större kapital ökar i värde snabbare än ett mindre kapital kan det göra en stor skillnad om du börjar spara tidigt eftersom ränta på ränta effekten över tid gör stor skillnad. Om du exempelvis sparar 500 kronor i månaden och vi räknar med en genomsnittlig avkastning på 5 procent, har du sparat ihop 68 136 kronor efter fem år. Hade du istället börjat spara redan för tio år sedan hade du istället haft 155 188 kronor.

Använd Nordeas sparkalkylator för att själv testa hur du kan spara och vilken skillnad det kan göra att börja tidigt.

I bilden nedan kan du se hur ett månadssparande påverkas när andelskursen sjunker i värde och sedan stiger igen. Bilden bygger på att du sparar 100 kronor i månaden och att varje andel kostar 10 kronor i periodens början.

 

 

  • Enkelt – sparandet sköts automatiskt   
     
  • Flexibelt – du kan enkelt ändra belopp och fonder  
     

  • Växer över tid – regelbundna insättningar och ränta-på-ränta effekten gör att ditt sparande kan växa över tid

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?