man i fåtölj
Av:
Andreas Wahlström

Värna om pensionären inom dig

När du börjar tycka att ljuset är för dåligt när du ska läsa menyn, eller det är svårt att se på nära håll. Eller när du börjar använda långa skohorn för att slippa böja dig eller andra beteenden som du minns att dina föräldrar hade. Då är det troligtvis hög tid att se över sin pension. Andreas Wahlström, marknadschef på Nordea Liv och Pension, berättar.

Andreas Wahlström
Marknadschef Nordea Liv och Pension

Som marknadsförare tycker jag det är intressant med begreppet mental ålder. Det är vår upplevda ålder, till skillnad från den ålder vi faktiskt har. Den upplevda åldern ligger normalt betydligt lägre än den faktiska åldern. Vi tränar mycket, äter bra, är socialt aktiva och när vi väl har blivit medelålders så upphör vårt mentala åldrande. Vi kanske till och med känner oss yngre när barnen lämnar hemmet och vi får en massa tid över. Det är väl underbart att man får känna sig ung.

Men det finns ett problem. Vissa saker bryr sig inte om vår mentala ålder utan är brutalt förankrade i verkligheten. Pensionering är en sådan sak. Livet som pensionär ska vara något att se fram emot. Massor med tid att göra de saker man inte hunnit med tidigare. Resande, vänner, kanske barn och barnbarn. Men då måste du ha de rätta förutsättningarna, bl.a. de ekonomiska förutsättningarna.

Det behöver inte vara ett problem, om du börjar planera i tid. Vilket för oss tillbaka till den mentala åldern. Även om vi är evigt unga så måste vi inse att det finns en pensionär inom oss, som vi måste börja ta hand om redan idag. När du börjar tycka att ljuset är för dåligt när du ska läsa menyn, eller det är svårt att se på nära håll. Eller när du börjar använda långa skohorn för att slippa böja dig eller andra beteenden som du minns att dina föräldrar hade. Då är det troligtvis hög tid att se över sin pension.
 

Vad ska du då tänka på? Sparande till pensionen, din framtida lön, har en särskilt viktig egenskap; du kommer spara pengarna under mycket lång tid. Det innebär både möjligheter och utmaningar. Låt oss börja med möjligheterna.


Jag är ingen expert på placeringar men så här mycket har jag förstått. Då pensionspengar sparas under så lång tid som 20 till 30 år finns fantastiska möjligheter att placera dem i långsiktiga projekt som fastigheter och infrastrukturprojekt. Och så länge som det är lång tid kvar till dess att du ska använda pengarna kan du också ta mycket mer risk än i normala fall. Kombinationen långsiktighet och risk skapar bra förutsättningar för att det ska bli bra avkastning.


Om det långsiktiga sparande ger dig mycket pengar, så leder det till din andra möjlighet. Låt pengarna arbeta för något gott. Se till att dina pensionspengar investeras i bolag som gynnar en hållbar framtid.  Det kommer glädja både dig själv och kommande generationer. Och det har betydligt större effekt än att t.ex. köpa ekologiska bananer.
Men det är möjligheterna som också är utmaningen. Ovan möjligheter förutsätter att du är aktiv i ditt sparande. Att du läser på om dina placeringar, följer upp och justerar över tid. Det är fullt möjligt och många tycker det är roligt. Men det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och realistiskt bedömer hur mycket tid du har och är villig att avsätta. Om du inser att tiden eller intresset inte finns är det bättre att välja en förvaltad lösning. Men även då ska du naturligtvis granska enkla men viktiga saker som kostnad och hållbarhet.


Så min poäng är, även om vi är evigt unga så måste du vara lyhörd för pensionären inom dig. När du börjar se de små signalerna är det troligtvis dags att börja vårda den, så du kan få det underbara pensionärsliv som du tänkt dig.

Lycka till!
 

Fondmagasinet har fått en egen app - hämta den här

MyInvest är en app fylld med artiklar om investeringar, fonder, olika marknader och hållbart sparande.

Är du redo att dyka ner i investeringarnas fascinerande värld?